De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Je hond borstelen: hoe moet dat eigenlijk?

Je hond borstelen: hoe moet dat eigenlijk?

Honden borstelen Het borstelen van je hond is voor velen een noodzakelijk kwaad. Maar het is ook een goede manier om een band met je hond op te bouwen. Maar welke borstel gebruik je nu waarvoor en wanneer? Dit hang erg af van je hond: is hij langharig, kortharig, met ondervacht of zonder?

De functies van borstelen

Borstelen heeft verschillende functies. Borstelen is nodig bij het verharen en voor het voorkomen van klitvorming, maar zorgt ook voor huidmassage, het verwijderen van vuil en huidschilfertjes en de talgverdeling. Om je hond een gezonde, glanzende en niet jeukende vacht te geven is borstelen van groot belang.

Korte vacht

Honden met een korte vacht verharen ongeveer twee keer per jaar. Ze moeten minder vaak geborsteld worden dan honden met een lange vacht. Je kortharige hond borstel je één keer om de twee weken. Voor het borstelen van een korte vacht gebruik je bij voorkeur een rubberen borstel.

Langharige vacht

Honden met een lange vacht moeten minimaal één keer per week geborsteld worden, en zelfs vaker bij slecht weer. Gebruik hiervoor een kam met middelgrove tot grove tanden en een borstel met ijzeren pennen. Let op dat deze pennen niet te hard zijn, zodat je de hond geen pijn doet.

Een ondervacht?

Honden met een ondervacht vragen de meeste verzorging. Minimaal één à twee keer per week borstelen is een must, zeker als het slecht weer is. Gebruik hiervoor een kam en een borstel met ijzeren pennen. Om het vuil bij deze honden echt goed te verwijderen, is wassen de beste oplossing.

Tip: voeding

Geef voeding die de vacht ondersteunt

Een goede voeding heeft een gunstige uitwerking op de vacht van je hond, waardoor ze er stevig en glanzend gaat uitzien. Vraag uw dierenspeciaalzaak naar de speciale gezondheidsvoedingen.

Tip: verzorging

Borstel in een bepaalde volgorde

Maak voor jezelf een volgorde waarin je de hond borstelt. Op die manier zal je nooit plekken overslaan. Borstel altijd met de haren mee en verwijder eventuele klitten.

Tip: verzorging

Borstel voorzichtig

Borstel en kam altijd voorzichtig. Te ruw borstelen kan de haren beschadigen en dan kunnen ze breken.

Tip: verzorging

Vachtverzorging is leuk

Het is belangrijk dat je hond vachtverzorging leuk vindt. Dat maakt het voor hem en voor jou stukken makkelijker. Beloon je hond dan ook als je klaar bent met de verzorging.

Tip: verzorging

Schakel op de tijd een trimmer in

Mocht het je niet lukken om de vacht van je hond zelf goed te verzorgen, doe dan een beroep op een trimmer. Wacht hiermee niet te lang, want anders krijgt je hond last van een klitten- of viltvacht.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen