Bij het verouderen ondergaat uw kat een normaal, maar fysiologisch complex proces. Hierbij treden er wijzigingen op in de verschillende functies van haar lichaam.
Katten beginnen vaak al te verouderen zonder dat dit van buitenaf zichtbaar is. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat oudere katten (> 10 jaar) die op het eerste gezicht in een goede gezondheid verkeren toch een te hoge bloeddruk en hartritme bleken te hebben, vaker last hadden van hartruis en slechtere urinewaarden hadden dan hun jongere soortgenoten. Uw dierenarts kan de meeste van deze aandoeningen in een relatief vroeg stadium opmerken. Vaak is een vroegtijdige behandeling succesvoller. Met uw kat regelmatig op senioren gezondheidsonderzoek gaan biedt dus heel wat voordelen, ook al ziet uw kat er nu nog perfect gezond uit.
Geregelde controle door de dierenarts, bij voorkeur twee keer per jaar, vanaf de leeftijd van 7 jaar kan de levenskwaliteit van uw viervoetige vriend aanzienlijk verbeteren.
Als uw kat 7 jaar is, komt ze in de eerste verouderingsfase. De ouderdomsverschijnselen zullen nog niet zichtbaar zijn, maar op cellulair niveau verschijnen wel al de eerste tekenen van veroudering. Ga minstens jaarlijks bij uw dierenarts langs om ouderdomsaandoeningen tijdig op te sporen.
Ouderdomsverschijnselen worden duidelijker zichtbaar vanaf de leeftijd van 12 jaar. Veroudering leidt tot een geleidelijke afname van de lichaamsfuncties en zintuiglijke capaciteiten. Ga regelmatig langs bij uw dierenarts om ouderdomsaandoeningen tijdig op te sporen.
De levensverwachting van katten is sterk gestegen. Katten worden nu gemiddeld 15 jaar oud en het is niet ongewoon dat katten zelfs 20 jaar oud worden. Er wachten u de komende jaren dus nog heel wat mooie momenten samen met uw kat.