De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Hoe verzorg ik het gebit van mijn senior kat?

Hoe verzorg ik het gebit van mijn senior kat?

Wist u dat wel 70-80% van de oudere katten gebitsproblemen krijgt? Het begint vaak met de vorming van tandplak, wat vervolgens overgaat in tandsteen. Dit kan heel nare gevolgen hebben voor uw kat. Help haar dus een gezond gebit te behouden...

Gingivitis en parodontitis
Gingi-wattus? We leggen deze termen voor u uit:

Gingivitis is ontstoken tandvlees dat makkelijk bloedt en is de voorloper van parodontitis. Deze vorm is nog terug te draaien als de tanden goed worden gereinigd.

Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking met botverlies. Uw kat kan hierdoor tanden en kiezen verliezen en dit is niet te herstellen.

Beide vormen van ontsteking leveren veel ongemak op voor uw kat; ze heeft er pijn van en eten wordt lastig en pijnlijk.


Gebit gezond houden
Het is belangrijk dat u het gebit van uw kat gezond houdt. De beste manier is om de tanden van uw kat te poetsen. Dit zult u uw kat rustig en met geduld moeten aanleren.

Als ze het echt heel vervelend vindt, kunt u ook de buitenkant van haar wangen masseren; daarmee 'poetst' u ook een beetje de buitenkant van haar tanden en kiezen.

Signalen van een pijnlijk gebit:
- slechte adem
- minder eetlust
- met haar voorpoten langs haar bek wrijven
- ontstoken en bloedend tandvlees
- kwijlen


Controle door dierenarts
Het wordt sowieso aangeraden om met een senior kat minimaal één keer per jaar naar de dierenarts te gaan voor een gezondheidscheck. Tijdens deze check wordt ook haar gebit gecontroleerd.

Als de dierenarts een lichte ontsteking (gingivitis) tijdig ontdekt, dan kan hij nog actie ondernemen: het gebit reinigen en weer gezond maken. Als deze lichte ontsteking niet op tijd wordt aangepakt, worden de problemen erger en mogelijk onomkeerbaar (parodontitis). Uw kat kan dan tanden of kiezen verliezen.


Kan voeding helpen?
Naast tandenpoetsen, een regelmatige controle en eventuele reiniging door de dierenarts is er nog iets dat u als eigenaar kunt doen: uw kat een voeding geven die haar ondersteunt in het gezond houden van haar gebit.

Royal Canin heeft twee speciale voedingen: ROYAL CANIN® Oral Care en ROYAL CANIN® Dental. Beide brokken bevatten zogenoemde calciumvangers die helpen om tandsteenvorming tegen te gaan.

Overleg met uw dierenarts of het verstandig is om over te stappen op één van deze voedingen.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen