De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Het geboorteverloop bij de hond

Het geboorteverloop bij de hond

Bent u de trotse eigenaar van een drachtige teef? Wees dan goed voorbereid op de dracht en de geboorte van de pups.

VROEGE VERSCHIJNSELEN

De dracht bij de hond duurt gemiddeld 63 dagen. In de week voor het werpen kan het gedrag van de teef gaan veranderen. Volgende gedragingen kunnen optreden:

  • zoeken van voorwerpen om een nest mee te bouwen en het opzoeken van rustige plaatsen,

  • extra aandacht zoeken bij het baasje,

  • vermindering van de eetlust.

Ongeveer drie dagen voor het werpen zwelt de vulva van de teef op en ontspant deze zich onder invloed van oestrogenen.

Vanaf vier dagen voor de uitgerekende werpdatum is het aangeraden om’s ochtends en ’s avonds de temperatuur te meten. In de 24 uur voorafgaand aan het werpen daalt de temperatuur van de teef immers met 1 graad ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande 4 dagen.

 

DE GEBOORTE

Op een bepaald moment zal de teef een rustig plekje of een gereedgemaakt nest opzoeken. Typisch is ook dat de teef nu geen eetlust meer heeft en zich misselijk kan voelen.

De eerste weeën zijn onzichtbaar van buitenaf, maar de teef voelt ze wel en zal regelmatig naar haar flanken kijken en te beginnen hijgen.

De volgende fase dient zich aan wanneer een pup tot in het geboortekanaal is gedaald. Nu kunnen we de contracties of weeën bij de teef effectief zien. In combinatie met de uitdrijvende krachten van de baarmoeder moet dit ervoor zorgen dat binnen de drie uur de eerste vruchtwaterzak breekt.

Een tweede vruchtwaterzak blijft meestal nog rond de pup zitten bij de geboorte. Als de vruchtwaterzak nog niet gescheurd is, zal de teef dit vrijwel direct na de geboorte zelf doen. Zij bijt dan ook de navelstreng door en likt de borst van het pasgeboren dier, wat zijn ademhaling stimuleert.

De nageboorte of placenta volgt dan normaal binnen de vijftien minuten en wordt meestal door de teef opgegeten.

HULP BIJ DE GEBOORTE

Als de vermoedelijke termijn van 63 dagen overschreden is, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen.

Ook wanneer een teef na 30 minuten nog steeds persweeën heeft maar er geen nieuwe pup meer geboren wordt, is het tijd om de dierenarts te contacteren. Soms rust de teef wat tijdens de geboorte en lijkt er niet veel te gebeuren. Dit rustinterval mag evenwel niet langer dan vier uur duren. Het kan helpen om stilgevallen contracties terug op gang te brengen door de teef rustig te laten rondstappen.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen