Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

De ontwikkeling van je puppy op de leeftijd van ruim 10 maanden*

De ontwikkeling van je puppy op de leeftijd van ruim 10 maanden*

Je puppy ziet er echt niet meer uit als een puppy. Hij oogt als een volwassen hond en misschien heb je hem zelfs al laten castreren. Toch is het verstandig om hem nog even puppyvoeding te blijven geven en we vertellen je waarom.

Ontwikkeling van het skelet

Het skelet heeft zijn uiteindelijke grootte bereikt, maar de groeiplaten bij de schouders, ellebogen en heupen moeten zich nog volledig sluiten. Zolang daar ruimte tussen zit, blijft het belangrijk om de beweging goed te doseren en je pup geen onverwachte bewegingen te laten maken, zoals veel springen en achter een bal aanlopen.

Ontwikkeling van het spier- en zenuwstelsel

Je puppy bevindt zich aan het einde van de tweede groeifase. Dit betekent dat hij echt een volwassen lijf heeft gekregen. Daarnaast is het fijn om hem de juiste hoeveelheid beweging te blijven geven om zijn spieren in optimale conditie te houden.

Ontwikkeling van de hersenen

Wist je dat snuffelen van groot belang is voor je hond? ‘Welke hond was hier, waar is de buurtkat geweest en wat voor lekkers lag er hier op straat?’ Geef je hond de ruimte om te snuffelen; het is goed voor zijn ontwikkeling.

Welk gedrag hoort hierbij?

Sommige puppy’s zullen nu langzaam iets rustiger worden, andere kunnen nog wel anderhalf jaar blijven puberen en druk zijn. Dit hangt af van het individu, elke hond is daarin anders.

Welke voeding heeft je puppy nu nodig?

Het wordt nu nog belangrijker om de energie in de voeding goed te doseren, zeker als je je pup al gecastreerd hebt. Zijn energieverbruik vermindert dan en vaak krijgt hij meer zin in eten. Gecastreerde puppy's kunnen beter een voeding krijgen met zo’n 15-20% minder calorieën, maar wel met voldoende eiwitten voor zijn spieropbouw.

Overstappen op voeding voor volwassen honden

Over een maand is je hond volwassen en dan is het advies om over te stappen op andere voeding die geschikt is voor zijn leeftijd en behoeftes. Het is belangrijk om de overschakeling geleidelijk te laten verlopen, zodat het maag-darmkanaal rustig kan wennen aan de nieuwe samenstelling van de voeding en om voedselaversie te voorkomen. Dankzij onze handige voedingswijzer vind je met een paar klikken de juiste voeding die bij jouw hond past.

Extra tip

Hoe verandert u de voeding van uw puppy? 

Als u het dieet van uw puppy plotseling verandert, kan hij last van zijn spijsvertering krijgen of zelfs bang worden voor zijn eten. Het is dus belangrijk om nieuwe voedingsmiddelen langzaam te introduceren, of u nu overstapt op volwassen voeding, overstapt op andere producten of begint met gemengd voeren. Wij raden u aan een week te doen over de overstap en daarbij de volgende verhoudingen aan te houden:

Dag 1 en 2: 75% vorig voer + 25% nieuw voer
Dag 3 en 4: 50% vorig voer + 50% nieuw voer
Dag 5 en 6: 25% vorig voer + 75% nieuw voer
Dag 7: 100% nieuw voer

* Dit artikel is geschreven voor honden van middelgrote rassen

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen