De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Tips om je goed voor te bereiden op de komst van een kitten

Je wordt overstelpt door blijdschap wanneer je denkt aan die kleine pluizige viervoeter die jouw gezin binnenkort zal komen vervolledigen. Je hebt namelijk beslist om een kitten in huis te nemen! Als je de aankomst van jouw kitten zo vlot mogelijk wilt laten verlopen, zijn er enkele punten die je best in acht neemt. Een goede en tijdige voorbereiding is essentieel om ervoor te zorgen dat jouw kitten in de best mogelijke omstandigheden wordt opgevangen.

 

Het tijdstip van scheiding

In principe is een kitten na 8 weken zelfstandig genoeg om het nest te verlaten. Toch wordt sterk aangeraden om langer te wachten. Het socialisatieproces, en dan met name het sociale spel met soortgenoten, bevindt zich op het hoogste niveau wanneer de kat 12 à 14 weken oud is.

Kittens te vroeg bij hun soortgenoten weghalen, kan leiden tot gedragsproblemen. Vele cattery’s nemen hen dan ook niet uit het nest weg vóór de leeftijd van 12 à 14 weken. Op die leeftijd hebben ze bovendien ook de nodige inentingen gekregen bij de fokker.

 

De voorbereidingen in huis

Wanneer een kitten van het nest wordt gescheiden, is dit een grote aanpassing voor het dier. Het nieuwe baasje doet er goed aan om de nodige uitrusting te voorzien en klaar te zetten vóór de kitten aankomt. Zorg dat je volgende spullen in huis hebt.

  • Een mandje: een comfortabele plaats om te liggen waar de kitten zich veilig voelt. De slaapplaats kiest hij echter altijd zelf.
  • Een kattenbak: voorzie één of twee diepe kattenbakken met schepje. Een overdekte bak zorgt voor een veiliger gevoel bij de kat, voorkomt geurtjes en het wegvliegen van korrels.
  • Twee etensbakjes: een grote voor water en een kleinere voor voeding. Zet de bakjes voldoende ver uit elkaar. Zo wordt verhinderd dat er water wordt gemorst in het voedingsbakje.
  • De juiste voeding: vraag de fokker of schenker naar de eetgewoonten en de aard van de maaltijden. Wil je een andere voeding gaan gebruiken, dan moet je een overgangsperiode voorzien van zeven dagen. Deze periode minimaliseert de kans op slappe ontlasting of diarree. Vraag raad aan de fokker of dierenarts.
  • Een hoge krabpaal met verschillende niveaus: katten zitten graag op de uitkijk en hebben bovendien iets nodig om hun nagels te scherpen. Een hoge krabpaal met meerdere niveaus komt ook hun lichaamsbeweging ten goede. Dit is extra belangrijk bij katten die binnenshuis leven.
  • Speeltjes: voorzie voldoende stimulerende en veilige speeltjes. Veilig betekent dat een speeltje geen kleine onderdelen bevat die kunnen loskomen.
  • Maak je huis gevarenvrij: zorg ervoor dat er geen giftige kamerplanten in huis staan, berg elektriciteitsdraden weg, beveilig stopcontacten, berg kleine voorwerpen zoals punaises en naalden op en stop gevaarlijke producten zoals pesticiden achter slot en grendel.

 

Het transport naar de nieuwe thuis

Ga je kitten bij voorkeur ophalen tijdens het weekend of op een ander moment dat je voldoende tijd hebt. Katten voelen aan wanneer je gestresseerd bent en we willen alles zo rustig mogelijk laten verlopen.

Het katje los in de auto vervoeren is gevaarlijk. Zorg daarom voor een stevige transportkooi waarin je een dekentje legt. Neem ook een extra dekentje mee en wat keukenpapier voor het geval dat de kat een plasje doet.

Kies een voldoende grote kooi die ook nog kan gebruikt worden wanneer de kat volwassen is.

 

De kennismaking met het gezin

Heb je kinderen, dan is het belangrijk de kinderen voor te bereiden op de komst van de kitten. Kinderen zijn vaak heel enthousiast en willen hun nieuwe huisgenoot teveel optillen of behandelen hem te bruusk.

Leg goed aan jouw kind uit dat een kitten geen speelgoed is en dat hij zijn slaap nodig heeft. Goede fokkers hebben de kitten overigens reeds in contact gebracht met jouw of andere kinderen terwijl ze nog in het nest verbleven.

Vermijd angst door bruuske bewegingen achterwege te laten en neem de kitten op door één wijd opengesperde hand onder zijn buik te leggen. Leer aan je kinderen dat een kat niet mag worden opgetild onder de voorpoten of aan het hoofd en dat er niet aan zijn staart mag worden getrokken.

Zijn er al andere dieren in huis, dan is het belangrijk dat de dieren elkaar zo snel mogelijk leren kennen. Als de fokker weet dat de kitten terecht zal komen in een gezin met een hond, dan confronteert hij de kitten idealiter reeds met een rustige hond in de cattery. Maar ook wanneer dit niet gebeurd is, gaat de kennismaking met een hond meestal vlot.

Vooral volwassen katten hebben het moeilijk met de komst van dat jonge geweld. Hij apprecieert niet dat een kitten zijn vaste gewoonten komt verstoren en zal dikwijls dreigende houdingen aannemen. Het kan enkele dagen tot zelfs maanden duren alvorens hij het dier aanvaardt.

Als je de volgende tips in acht neemt, zal de kennismaking vlotter verlopen.

  • Neem de reeds aanwezige honden of katten de eerste dagen hun voorrechten niet af, maar stel ze gerust binnen hun eigen territorium.
  • Zonder de kitten af zodat hij geleidelijk het huis kan verkennen en zich niet onder meubels verschuilt.
  • Neem met een doek wat afscheiding van de wangen en het aangezicht van de kitten om zijn geurstoffen op te nemen en wrijf dit vervolgens in de andere kamers aan de onderkant van de muren en meubels. Zo kunnen de aanwezige dieren beter aan de geur van de kitten wennen.

Tot slot nog een tip. Hou er rekening mee dat een kitten gemakkelijk onthoudt wat je hem op vroege leeftijd aanleert of toelaat. Wil je niet dat de kat op volwassen leeftijd bij jou in de kamer slaapt, laat hem dat dan ook als kitten niet doen.

Weersta tijdens de eerste nacht de neiging om de kitten bij jou te nemen, ook als hij miauwt. Na enkele nachten is jouw nieuwe huisdier immers helemaal gewend aan de eenzame nachten.

 

Ontdek alle tips over het voorbereiden op de komst van een kitten  in onze video!

 

 Ontdek nu Royal Canin voor uw kat bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts in uw buurt.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen