In principe is een kitten na 8 weken zelfstandig genoeg om het nest te verlaten. Toch wordt sterk aangeraden om langer te wachten. Het socialisatieproces, en dan met name het sociale spel met soortgenoten, bevindt zich op het hoogste niveau wanneer de kat 12 à 14 weken oud is.
Kittens te vroeg bij hun soortgenoten weghalen, kan leiden tot gedragsproblemen. Vele cattery’s nemen hen dan ook niet uit het nest weg vóór de leeftijd van 12 à 14 weken. Op die leeftijd hebben ze bovendien ook de nodige inentingen gekregen bij de fokker.
Wanneer een kitten van het nest wordt gescheiden, is dit een grote aanpassing voor het dier. Het nieuwe baasje doet er goed aan om de nodige uitrusting te voorzien en klaar te zetten vóór de kitten aankomt. Zorg dat je volgende spullen in huis hebt.
Ga je kitten bij voorkeur ophalen tijdens het weekend of op een ander moment dat je voldoende tijd hebt. Katten voelen aan wanneer je gestresseerd bent en we willen alles zo rustig mogelijk laten verlopen.
Het katje los in de auto vervoeren is gevaarlijk. Zorg daarom voor een stevige transportkooi waarin je een dekentje legt. Neem ook een extra dekentje mee en wat keukenpapier voor het geval dat de kat een plasje doet.
Kies een voldoende grote kooi die ook nog kan gebruikt worden wanneer de kat volwassen is.
Heb je kinderen, dan is het belangrijk de kinderen voor te bereiden op de komst van de kitten. Kinderen zijn vaak heel enthousiast en willen hun nieuwe huisgenoot teveel optillen of behandelen hem te bruusk.
Leg goed aan jouw kind uit dat een kitten geen speelgoed is en dat hij zijn slaap nodig heeft. Goede fokkers hebben de kitten overigens reeds in contact gebracht met jouw of andere kinderen terwijl ze nog in het nest verbleven.
Vermijd angst door bruuske bewegingen achterwege te laten en neem de kitten op door één wijd opengesperde hand onder zijn buik te leggen. Leer aan je kinderen dat een kat niet mag worden opgetild onder de voorpoten of aan het hoofd en dat er niet aan zijn staart mag worden getrokken.
Zijn er al andere dieren in huis, dan is het belangrijk dat de dieren elkaar zo snel mogelijk leren kennen. Als de fokker weet dat de kitten terecht zal komen in een gezin met een hond, dan confronteert hij de kitten idealiter reeds met een rustige hond in de cattery. Maar ook wanneer dit niet gebeurd is, gaat de kennismaking met een hond meestal vlot.
Vooral volwassen katten hebben het moeilijk met de komst van dat jonge geweld. Hij apprecieert niet dat een kitten zijn vaste gewoonten komt verstoren en zal dikwijls dreigende houdingen aannemen. Het kan enkele dagen tot zelfs maanden duren alvorens hij het dier aanvaardt.
Als je de volgende tips in acht neemt, zal de kennismaking vlotter verlopen.
Tot slot nog een tip. Hou er rekening mee dat een kitten gemakkelijk onthoudt wat je hem op vroege leeftijd aanleert of toelaat. Wil je niet dat de kat op volwassen leeftijd bij jou in de kamer slaapt, laat hem dat dan ook als kitten niet doen.
Weersta tijdens de eerste nacht de neiging om de kitten bij jou te nemen, ook als hij miauwt. Na enkele nachten is jouw nieuwe huisdier immers helemaal gewend aan de eenzame nachten.
Ontdek alle tips over het voorbereiden op de komst van een kitten in onze video!
Ontdek nu Royal Canin voor uw kat bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts in uw buurt.