De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Jong geleerd is oud gedaan

Jong geleerd is oud gedaan

Kittens leren goed en snel. Net als kinderen pikken ze zowel goede als slechte gewoontes snel op. Consequente opvoeding is daarom heel belangrijk.

Opvoedregels

Nog voordat je een kitten naar huis brengt, is het handig om samen met alle gezinsleden duidelijke opvoedregels af te spreken. Want wat je kitten van jou niet mag, mag hij dus ook niet van de anderen.

Toegestaan of niet

Bijten en krabben tijdens het spelen, slapen op bed, op het aanrecht springen - vaak mogen kittens veel meer dan volwassen katten. Maar vergeet niet – jong geleerd is oud gedaan.

Natuurlijk gedrag

Wees redelijk bij het bepalen van wat je kitten niet mag. Zijn natuurlijke gedrag en behoeftes kun je niet verbieden. Krabben is bijvoorbeeld onmisbaar voor je kitten. Bied hem dus een juist alternatief - een goede krabpaal. Zo houd je de meubels heel.

Belonen

Beloon je kitten altijd als hij braaf is. Lief toespreken, aaien of spelen is ook belonen!

Voorzichtig corrigeren

Gebruik nooit geweld bij corrigeren. Spreek je kitten alleen streng maar rustig toe op het moment dat hij iets doet wat niet mag. Zeg ‘foei’ of ‘nee’, gebruik een lage stem. Stop direct met spelen als je kitten bijt of uithaalt. Dit is ook corrigeren. Corrigeer nooit achteraf.

TIP Gedrag

Zoek altijd naar de oorzaak van ongewenst gedrag

Katten doen niets uit jaloezie of ‘kwade zin’. Er is dus altijd een reden voor ongewenst gedrag. Onzindelijkheid bijvoorbeeld kan duiden op een ziekte, pijn, een verkeerde kattenbak of stress. Corrigeren of belonen zal in geval van onzindelijkheid niet helpen. Raadpleeg dan je dierenarts. Hij kan je doorverwijzen naar een gedragstherapeut.

TIP Gedrag

Corrigeer je kitten nooit achteraf

Achteraf corrigeren maakt je kitten alleen maar bang. Hij begrijpt dan niet waarom je boos bent, zal zijn gedrag niet afleren en alleen maar banger worden. Corrigeer binnen 3 seconden! Ben je te laat, corrigeer dan niet.

TIP Gedrag

Beloon je kitten als hij braaf is

Beloon je kitten altijd als hij iets goeds doet. Ook simpele dingen. Ligt hij netjes in zijn mandje – geef hem een aai. Rent hij naar je toe als je roept – begroet hem dan enthousiast en speel even met hem.

TIP Gedrag

Corrigeer je kitten met mate

Probeer je kitten niet te veel te corrigeren, leid hem liever af en beloon hem als hij weer braaf is.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen