De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Hoe de voeding van uw kat zijn urologische gezondheid beïnvloedt

Hoe de voeding van uw kat zijn urologische gezondheid beïnvloedt

Meer te weten komen over hoe u uw kat voedt, kan helpen om een gezond, functionerend urinestelsel te behouden.

Wereldwijd wordt tot 10% van de katten getroffen door aandoeningen aan de lagere urinewegen, vaak zonder enige aanwijsbare onderliggende oorzaak. Dit kan van grote invloed zijn op de algehele gezondheid van uw kat, dus het is van cruciaal belang om te begrijpen hoe u hen kunt ondersteunen bij het onderhouden van een gezond, functionerend urinestelsel.

Waarom is de urologische gezondheid van mijn kat belangrijk?

Het urinewegsysteem van uw kat werkt om afvalstoffen uit hun lichaam te verwerken en te verwijderen. Een slecht functionerend systeem – met ontstekingen, infecties of een ongezond systeem - kan deze producten niet meer verwijderen. Deze zullen zich uiteindelijk opbouwen en meerdere problemen veroorzaken. Hoe uw kattenvoeding zijn/haar gezondheid beïnvloedt, omvat ook irritatie, “stenen” en het voorkomen dat uw kat urineert, wat fataal kan zijn.

Aan welke urologische problemen kunnen katten lijden?

Het komt vaak voor dat katten last hebben van problemen aan de lagere urinewegen, wat door verschillende zaken worden veroorzaakt.

Urolithiasis is het proces waarbij “stenen” zich kunnen opbouwen in het urinewegstelsel van uw kat, meestal in de blaas. Deze worden veroorzaakt door een kristallisatie van mineralen, die van nature aanwezig zijn in het lichaam van uw kat, die niet goed worden verwerkt door hun urinewegsysteem of worden gespoeld door frequent urineren. Deze stenen kunnen ontsteking veroorzaken of zelfs de doorgang van urine blokkeren.

Katten kunnen ook bacteriële infecties oplopen die hun urinewegstelsel kunnen irriteren en, in zeldzame gevallen, tumoren of slijmproppen ontwikkelen die urologische problemen veroorzaken.

Waarom lijden katten aan urologische problemen?

Katten stammen af ​​van in de woestijn levende zoogdieren, van wie de behoefte om water te drinken laag was. Dit onderliggende instinctieve gedrag is een sleutelfactor in de aanleg van katten om urologische problemen te krijgen, omdat ze vaak minder drinken en minder vaak plassen dan ideaal is voor hun nieuwe levensstijl als gezelschapsdieren in een moderne omgeving.

Andere factoren beïnvloeden echter ook de kans dat uw kat last heeft van urologische kwesties. Katten met overgewicht of obesitas hebben meer kans op blaasontsteking (ontsteking van de urinewegorganen), urolithiasis, infectie en obstructies. Gecastreerde of gesteriliseerde katten hebben ook een verhoogd risico om stenen te ontwikkelen.

Idiopathische cystitis bij katten (waarbij er geen duidelijke onderliggende oorzaak is voor het probleem) kan worden veroorzaakt door diverse leefstijlfactoren, waaronder stress, binnenshuis leven of in steden, leven in omgevingen met weinig stimulatie voor uw kat en zelfs een kattenbak die slecht geplaatst of moeilijk toegankelijk.

Hoe kan de voeding een gezond urologisch systeem bij mijn kat ondersteunen?

Als uw kat lijdt aan een dringend probleem, zoals een infectie of een steen in de urinewegen, is het eerste wat uw dierenarts zal doen, een medische of chirurgische behandeling inplannen om deze problemen op de meest geschikte manier te verhelpen. Daarna kan uw dierenarts voorstellen om de voeding van uw kat te veranderen om een ​​gezonder urinestelsel te helpen behouden.

De voeding van uw kat kan hun urinewegsysteem ondersteunen door een gunstige interne omgeving te creëren waarin er minder kans bestaat dat er zich stenen vormen en uw kat wordt aangemoedigd vaker te plassen en zo zijn/haar urologisch systeem te spoelen. Een speciaal ontworpen dieet zal de pH van de urine van uw kat in evenwicht houden om de opbouw van mineralen tegen te gaan en bevatten lagere niveaus van die mineralen die bijdragen aan de ontwikkeling van stenen, zoals magnesium. Nat voedsel heeft een hoog percentage water, wat handig kan zijn om uw kat meer te laten plassen. Sommige veterinaire diëten zijn specifiek ontworpen om hun urine te verdunnen en daarom de concentratie van potentiële steenvormende mineralen te verlagen.

Als het gedrag van uw kat wat betreft plassen is veranderd, moet u hem/haar meenemen naar een dierenarts die u kan adviseren over de beste manier van handelen - en vergeet niet om uw kat toegang te geven tot veel vers en proper drinkwater om te helpen zijn/haar urinewegsysteem gezond te houden.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen