De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

De symptomen van urologische problemen bij katten

De symptomen van urologische problemen bij katten

Katten hebben een grote aanleg tot urologische problemen, dus het vroeg kunnen signaleren en actie ondernemen kan helpen bij het verlichten van gezondheidsproblemen en gevolgen op lange termijn.

Feline lower urinary tract disease (bekend als FLUTD) treft wereldwijd tot 10% van de katten en heeft vaak geen identificeerbare onderliggende oorzaak. Het kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier, dus het is belangrijk dat u de symptomen kunt herkennen en zo snel mogelijk passende hulp van uw dierenarts krijgt.

De oorzaken van urologische problemen bij katten

Het urinestelsel van een kat kan geïnfecteerd raken, wat ontstekingen veroorzaakt of lijden aan een opeenhoping van mineralen die het lichaam normaal zou verwerken en wegspoelen. Deze mineralen kristalliseren uiteindelijk uit, bouwen op en voegen zich vervolgens samen om “stenen” te vormen, die het urinestelsel kunnen irriteren en de doorgang van urine kunnen blokkeren. Oudere katten die vaak plassen kunnen ook lijden aan chronische nieraandoeningen. Deze aandoening is onomkeerbaar maar kan worden beheerd om de levenskwaliteit te helpen verbeteren.

De symptomen van urologische problemen bij katten

Wanneer uw kat lijdt aan een urologisch probleem, verandert het gedrag van uw kat wanneer hij/zij plast. Hij/zij kan vaker proberen te plassen en slechts een beetje plassen, of helemaal niet. Hij/zij kan er gespannen uitzien of tekenen van pijn vertonen bij het plassen en langer dan normaal in een plaspositie blijven. De urine kan een roze kleur hebben als gevolg van bloed in de urine. Op andere momenten kan uw kat zijn/haar geslachtsdeel buitensporig likken of verzorgen, een gebrek aan eetlust of andere gedragsveranderingen vertonen.

kat in een krabpaal

Loopt mijn kat risico op een urologisch probleem?

Katten met overgewicht of obesitas en met een sedentaire levensstijl lopen meer risico op urinewegproblemen dan katten met een gezond gewicht en een actieve levensstijl. Oudere katten zijn ook meer vatbaar voor chronische nieraandoeningen.

Er zijn suggesties dat katten met aanzienlijke stress of spanning vaker problemen met het urinewegstelsel hebben. Stress kan bestaan ​​uit nieuwe toevoegingen aan het huis, verhuizing, veranderingen in het dieet, een slecht geplaatst kattenbak of een moeilijk te bereiken kattenbak en leven in een huishouden met meerdere dieren. Als een kat en de eigenaar een sterke relatie hebben, kan de kat zelfs de stress van zijn/haar eigenaar oppikken, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Behandelingen voor urologische problemen bij katten

Het is van cruciaal belang om uw kat naar de dierenarts te brengen als u een van de bovenstaande symptomen opmerkt, omdat uw dierenarts het probleem nauwkeurig kan diagnosticeren en de best mogelijke behandeling kan bieden.

U kunt echter ook actie ondernemen om de urologische gezondheid van uw kat te handhaven via zijn levensstijl en dieet. Katten zijn van nature niet geneigd om veel water te drinken - ze zijn afstammelingen van in de woestijn levende zoogdieren die geen regelmatige toegang tot water hadden – echter is vaak drinken belangrijk om hun urinewegen gezond te houden, om het plassen te stimuleren en de urine te verdunnen om kristallisatie te voorkomen .

U kunt uw kat aanmoedigen meer water te drinken door meerdere waterkommen in huis te plaatsen en dit niet naast voedsel, kattenbakken of drukke locaties te plaatsen. Hou het water op kamertemperatuur en vul de kom tot de rand zodat het gemakkelijk toegankelijk is. Stromend water, zoals een druppelende kraan of waterfontein, kan ook heel aantrekkelijk zijn.

De voeding van uw kat kan ook bijdragen aan hun urologische gezondheid; nat voedsel bevat meer water dan droog en kan dus helpen om hen vaker te laten plassen. Er zijn ook voedingsmiddelen die de pH van hun urine in evenwicht brengen en die lagere niveaus van de mineralen bevatten die het meest waarschijnlijk stenen vormen.

Urologische problemen zijn helaas veelvoorkomend bij katten, maar met de juiste door uw dierenarts aanbevolen behandeling kunt u waar nodig hun gezondheid ondersteunen door middel van een dieet, levensstijl en medicatie.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen