Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Heeft uw hond last van stress?

Heeft uw hond last van stress?

Honden zijn lid van het gezin en leven in een huiselijke omgeving. Allerlei situaties in het dagelijkse leven kunnen bij honden tot stress leiden. Wat is stress en hoe kunt u dit herkennen bij uw hond? Normale situaties in de leefomgeving van de mens, zoals een gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier, vakantie, verhuizing of verbouwing, kunnen bij uw hond stress veroorzaken. Ook verveling en zaken als vuurwerk, onweer en alle mogelijke onbekende of onvoorspelbare situaties kunnen tot stress leiden. Honden zijn met name gevoelig voor veranderingen in hun levensomstandigheden, tijdelijke veranderingen in de omgeving en veranderingen in de dagelijkse routine.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Acute stress: een noodzakelijke reactie                                                                                                     

Stress ontstaat wanneer er situaties optreden die voor de hond onvoorspelbaar en oncontroleerbaar zijn. In eerste instantie is stress een nuttige reactie die leidt tot een aantal fysiologische veranderingen in het lichaam, zoals een verhoogde activiteit van het centrale zenuwstelsel en de vorming van de hormonen adrenaline en cortisol. Hierdoor kan de hond adequaat reageren op allerlei onverwachte en mogelijk gevaarlijke situaties, door bijvoorbeeld te vluchten of zich te verdedigen. Kortdurende of acute stress is dus eigenlijk een positieve reactie waardoor het dier zich kan aanpassen aan nieuwe situaties en die soms zelfs levensreddend kan zijn.

Chronische stress: een probleem

Wanneer de stressvolle situatie echter langer aanhoudt (chronische stress), raakt het reactievermogen van het lichaam op stressvolle situaties uitgeput. Hierdoor kan de hond zich niet meer goed aan deze situaties aanpassen en kunnen diverse lichamelijk klachten en afwijkend gedrag ontstaan. De gevoeligheid voor stress is individueel bepaald; sommige honden zijn gevoeliger en passen zich niet makkelijk aan nieuwe situaties aan. Het aanpassingsvermogen vermindert ook met het ouder worden. Daarnaast zijn honden die weinig ervaring hebben met nieuwe situaties gevoeliger voor het ontwikkelen van chronische stress.

Symptomen van stress

De belangrijkste symptomen van (chronische) stress zijn:

  • Verhoogde hartslag en bloeddruk
  • Afwijkende ademhaling, zoals overmatig hijgen
  • Overmatig kwijlen
  • Verminderde of juist overmatige eetlust
  • Veranderingen in urineren en/of defecatie
  • Slaapstoornissen
  • Maagdarmproblemen, zoals diarree en braken
  • Huidaandoeningen
  • Verminderde weerstand
  • Gedragsproblemen:
    • Angst, agressie
    • Obsessief gedrag zoals hyperactiviteit, overmatig bijten/likken, destructief gedrag, graven, rondjes lopen,
    • Verlatingsangst

Diagnose en behandeling

De diagnose stress is niet eenvoudig. Zowel de lichamelijke klachten als de gedragsproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Daarnaast zijn de symptomen divers en zijn er geen standaardtesten beschikbaar. Naast het uitsluiten van medische oorzaken is een gedragsonderzoek een belangrijk onderdeel in de diagnostiek.

Wanneer er sprake is van chronische stress, moet allereerst geprobeerd worden de oorzaak van de stress te achterhalen en deze weg te nemen of zoveel mogelijk te verminderen. Dit is echter lang niet altijd mogelijk. Als de problemen blijven bestaan, wordt meestal gedragstherapie aanbevolen, al dan niet in combinatie met medicijnen, ondersteunende voeding en/of supplementen.

Zonder behandeling kunnen de gezondheids- en gedragsproblemen op den duur verergeren.

Heeft uw hond last van stress? Neem contact op met uw dierenarts voor advies.

WIST U DAT…

  • Acute stress een normale en nuttige reactie van het lichaam is?
  • Chronische stress kan leiden tot diverse gezondheids- en gedragsproblemen?
  • De gevoeligheid voor stress individueel bepaald is?
QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen