De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Hoe kan ik mijn kat helpen gewicht te verliezen

Hoe kan ik mijn kat helpen gewicht te verliezen

Een toenemend aantal van de kattenpopulaties over de hele wereld worden als zwaarlijvig beschouwd en lijden aan een reeks langdurige gezondheidsproblemen. Hier leest u hoe u uw kat kunt helpen om af te vallen en een gezondere levensstijl te gaan leiden.

Obesitas is een kritiek probleem bij de kattenpopulatie, bijvoorbeeld één op de vier katten in het Verenigd Koninkrijk worden gecategoriseerd als obees. Het kan een ernstige invloed hebben op hun levensduur en algehele gezondheid, maar met het juiste programma voor gewichtsverlies bereiken 80% tot 90% van de katten hun streefgewicht.

Het juiste dieet om uw kat te helpen gewicht te verliezen

Een dieet voor gewichtsverlies voor uw kat richt zich op drie algemene principes: het verminderen van de hoeveelheid calorieën die zij binnenkrijgen, het beheersen van het hongergevoel tijdens de voeding en het aanpassen van de hoeveelheid essentiële voedingsstoffen om de hele formule in balans te brengen. Dit helpt ervoor te zorgen dat uw kat op de juiste manier wordt gevoed met evenwichtige voeding, dat hij/zij zich verzadigd voelt en vermindert het geleverde energieniveau aanzienlijk.

Uw kat uitsluitend minder van hun gewoonlijk voedsel geven is geen effectieve manier om gewicht te verliezen. In sommige gevallen kan het zelfs gevaarlijk zijn voor de kat, omdat dit ertoe leidt dat de kat essentiële voedingsstoffen mist.

Een speciaal dieet voor gewichtsverlies moet doorgaans een hoger eiwitgehalte hebben dan het gebruikelijke voedsel van de kat, om de spiermassa te helpen behouden en de beperking van portiegroottes, een lage hoeveelheid vet en een hoog mineraal- en vitaminegehalte te compenseren. Dit dieet kan ook actieve voedingsstoffen bevorderen om een ​​gezonde gewrichtsmobiliteit te ondersteunen, evenals de toestand van de huid en vacht.

De recente, meest geavanceerde veterinaire diëten hebben specifieke vezelmengsels en precieze formules om het verzadigingsgevoel bij de kat te behouden en verkleinen daarom de kans op bedelen, voor een succesvoller afslankprogramma.

Een andere manier om gewichtsverlies bij uw kat te ondersteunen, is om op verschillende plaatsen in het huis veel vers water te bieden. Dit zorgt ervoor dat ze genoeg drinken om de spijsvertering te bevorderen.

kat drinkt


Het juiste voedingsgedrag voor uw kat aanleren

Om ervoor te zorgen dat uw kat gewicht verliest, is het essentieel dat u de aanbevolen hoeveelheden op hun voedselverpakking volgt, of de aanbevelingen van uw dierenarts volgt en een keukenweegschaal gebruikt om het exacte aantal af te wegen. Afhankelijk van de specifieke formule, kan droog voedsel dat gewoonlijk aan katten wordt gegeven erg energierijk zijn, wat betekent dat het gemakkelijker kan zijn om uw huisdier overmatig te voeden. Hierdoor is het gebruik van een weegschaal en het naleven van de richtlijnen de beste manier om succesvol een afslankprogramma te beheren.

Als uw kat de neiging heeft om te blijven eten en de voedselinname niet kan reguleren, verdeel dan zijn dagelijkse portie in kleine, frequentere maaltijden om zijn/haar energieverbruik te beheren. Vermijd ook het gebruik van tafelrestjes omdat het hun calorie-inname radicaal kan verhogen. Als u lekkernijen wilt gebruiken, moet dit worden meegewogen in het algemene dagelijkse dieet van uw kat.

Uw dierenarts zal u kunnen adviseren over het ideale gewichtsverlies voor uw kat, echter het gewichtsverlies mag niet te snel gaan. Als dit gebeurt, kan het lichaam van uw kat de indruk krijgen dat het ondervoed is, wat kan leiden tot ernstige leverproblemen.

Uw kat laten bewegen en afvallen

Afhankelijk van het gewicht van uw kat, kan het voor hem/haar sowieso al moeilijk zijn om te spelen. Door het spelen geleidelijk aan in hun dagelijkse routine te introduceren, helpt u hen om te trainen en om overtollige calorieën te verbranden.

U kunt uw kat aanmoedigen om actief te zijn door uw huis er gericht op in te richten zodat er genoeg is om mee te spelen. Geef uw huisdier een klimmuur of een ruimte met meerdere niveaus waar ze kunnen springen en bungelen, en speelgoed waarmee ze kunnen spelen terwijl u er niet bent - voedselspeelgoed, waar uw kat voedsel kan vinden door met een voorwerp te spelen, is leuk en moedigt hun natuurlijke jachtinstincten aan. Twee spelsessies van twee minuten per dag is een goed begin voor een kat met overgewicht; dit kan geleidelijk aan worden opgebouwd naarmate uw kat mobieler wordt.

Een gezond gewicht behouden

Nadat uw kat is afgevallen, is het van cruciaal belang om hem/haar te ondersteunen in het handhaven van een gezonde levensstijl zodat uw kat niet terug naar het oude gewicht zal “jojoën”. U kunt dit doen door uw kat minimaal elke zes maanden te wegen en actie te ondernemen als hij/zij meer dan 5% boven het normale lichaamsgewicht komt, door uw voedingsmethode en de voeding van uw kat aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Als u uw kat weegt, is het belangrijk om overal dezelfde weegschaal te gebruiken, om discrepanties en fouten te voorkomen die ertoe kunnen leiden dat uw kat over- of ondervoed wordt tijdens het gewichtsverliesproces.

Met het juiste programma voor gewichtsverlies, zal uw kat zich veel gezonder en gelukkiger voelen. Praat met uw dierenarts voordat u uw kat begint te helpen om af te vallen, omdat zij u kunnen adviseren over het streefgewicht van uw kat en het beste voedsel om dit te bereiken.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen