De hond wordt ook wel de beste vriend van de mens genoemd. De wolf en de mens zochten elkaar ongeveer 17 000 jaar geleden voor het eerst op. In al die tijd heeft de hond verschillende taken gehad. Nu is hij steeds vaker een maatje, gezinslid of zelfs collega.
Het eerste contact
De eerste ‘huishond’ was een wolf. De relatie had voor beide voordelen: de wolf werd gebruikt bij de jacht, het hoeden en bewaken van de kudde. In ruil daarvoor zorgde de mens ervoor dat de wolf altijd te eten kreeg. Zo evolueerde de wilde wolf naar een tamme hond.
Honden met taken
In Nederland leven nu ongeveer 1,5 miljoen honden. Behalve gezelschapsdier, hebben ze ook allerlei taken. Zo zijn er hulphonden, blindengeleidehonden, herdershonden, waakhonden, politiehonden, jachthonden en reddingshonden.
Verschil tussen hondenrassen
Er zijn grote verschillen tussen de hondenrassen in:
grootte (vergelijk de Chihuahua met de Duitse Dog)
vacht (vergelijk de Shih Tzu met de Poedel)
lichaamsverhouding (vergelijk de Engelse Bulldog met de Greyhound)
levensduur (gemiddeld tien jaar; kleine rassen vaak langer, grote rassen wat korter)
341 erkende hondenrassen verdeeld over 10 rasgroepen:
Herdershonden en Veedrijvers
Pinschers, Schnauzers, Molossers
Gezelschapshonden
Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Terriërs
Staande honden
Lopende honden - zweethonden
Spitsen en oertypes
Gezelschapshonden
Windhonden
Tip: Verzorging
Beweging en verzorging van je hond
Iedere hond heeft beweging en verzorging nodig. Nagels knippen, borstelen en tanden poetsen zijn regelmatig terugkerende klusjes. Laat je hond minimaal vier keer per dag op vaste tijden uit. Hoe lang en hoe intensief het uitlaten is, hangt af van de leeftijd, het ras en het karakter van jouw hond.
Tip: Verzorging
Hondenspelletjes
Een hond moet ook mentaal geprikkeld worden. Dit kan met speeltjes en hondenspelletjes. Lees het artikel over hondenspelletjes in huis. . Houd met de spelletjes rekening met het ras van je hond. Een terriër houdt bijvoorbeeld erg van zoekspelletjes.
Tip: Voeding
Welk hondenvoer heb ik nodig?
De hoeveelheid en de soort hondenvoer is onder andere afhankelijk van ras en levensfase. Een gecastreerde hond bijvoorbeeld heeft minder voer nodig. Er is apart voer voor puppy’s, volwassenhonden,oudere honden en honden die te dik zijn Daarnaast zijn er dieetvoedingen voor bepaalde ziektes.
Tip: Gedrag
Kruisen op eigenschappen
De eerste ‘huiswolf’ werd gekruist op eigenschappen: als hij bijvoorbeeld blafte, werd hij gebruikt als waakhond. Zo maakte de mens de perfecte collega. Met deze kruisingen en de geografische verschillen, werd de basis gelegd voor de verschillende rassen De meeste rassen lijken ondertussen helemaal niet meer op de wolf.
Tip: Voeding
Omnivoor
Wist je dat jouw hond een echte alleseter (omnivoor) is? Hij kan zowel plantaardige als dierlijke grondstoffen verteren.