De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Laat je huisdier niet mee-eten van de feesttafel

Laat je huisdier niet mee-eten van de feesttafel

Je hond verwennen met een lekker hapje van de feesttafel lijkt onschuldig, maar dat is het zeker niet altijd. Menselijke voeding kan honden namelijk erg ziek maken. Van braken en diarree tot acuut nierfalen en verlammingsverschijnselen. “Veel mensen beseffen niet dat voor ons normale ingrediënten - zoals chocolade, kaas, bepaalde fruitsoorten, avocado’s en gefrituurde hapjes - schadelijk kunnen zijn voor een hond. Je verwent je hond dus best met wat extra qualitytime zoals een leuke wandeling”, aldus Nele Houbrechts, dierenarts bij Royal Canin.

Partypoopers vermijden

Nog even en we zitten weer allemaal gezellig rond de feesttafel. En daarbij krijgen ook de honden des huizes vaak een hapje dat van de tafel ‘valt’. “Uiteraard goed bedoeld, maar een slecht idee”, waarschuwt dierenarts Nele Houbrechts van Royal Canin, voedingsexpert voor katten en honden: “Dikwijls beseffen baasjes niet hoe slecht bepaalde etenswaren voor onze honden zijn. Zo tonen de cijfers van het Antigifcentrum aan dat ze nog steeds de meeste oproepen krijgen na ingestie van chocolade bij honden. Ondanks alle waarschuwingen over de mogelijke gevolgen, die niet gering zijn – van maagklachten over hartproblemen en epileptische aanvallen tot zelfs overlijden. Maar daarnaast zijn er ook nog heel wat andere menselijke etenswaren die voor problemen kunnen zorgen. Als je hond bijvoorbeeld mee-eet van je kaasschotel kan dit bij sommige dieren voor braken, diarree en maagklachten zorgen.” En er zijn ook nog heel wat andere voedingsstoffen die de feestpret van Fifi kunnen bederven – waarvan de risico’s mogelijk nog veel minder bekend zijn:

  • Druiven en rozijnen: hoewel gezond voor mensen, zijn ze giftig voor honden en kunnen ze leiden tot acuut nierfalen.
  • Knoflook en uien: ook deze zijn giftig voor honden en zowel bereid als rauw kunnen ze ernstige schade toebrengen aan de rode bloedcellen, met mogelijk bloedarmoede tot gevolg.
  • Noten: afhankelijk van hun grootte kunnen noten leiden tot verstikking en daarnaast bevatten ze veel vet, wat bij huisdieren ernstige maagklachten kan veroorzaken. Vooral macadamianoten zijn erg gevaarlijk voor honden en kunnen verlammingsverschijnselen, braken, lethargie en beven veroorzaken.
  • Avocado’s: de schil en de pit van de avocado zijn schadelijk omdat ze een stof bevatten die ‘persine’ heet en die braken en diarree veroorzaakt.
  • Zuivelproducten: naarmate honden volwassen worden, worden ze min of meer ‘lactose-intolerant’ omdat ze de enzymen missen om zuivelproducten te verteren. Als ze melk, room, yoghurt of kaas eten, kan dat bij sommige dieren dan ook resulteren in braken, diarree en maagklachten.
  • Gefrituurd en vet voedsel: vetrijk voedsel kan maagklachten veroorzaken en kan bij sommige honden ook bijdragen tot alvleesklierontsteking. Uiteraard kan regelmatige consumptie ook leiden tot obesitas, met mogelijk andere kwalen tot gevolg.

Naast de directe impact op de gezondheid worden ook de gevolgen op langere termijn van bepaalde voedingsmiddelen dikwijls onderschat. Veel baasjes beseffen niet hoeveel calorieën hun viervoeter binnenkrijgt met een schijnbaar onschuldig hapje. Zo staan 60 g cheddarkaas of 100 g ham voor een hond (van gemiddeld 20 kilo) gelijk aan 2 geglazuurde donuts voor een mens – een dikke 20% van de calorieën die een hond op dagbasis zou moeten krijgen. Een rauw bot staat gelijk aan maar liefst 7 donuts of 67% van de aanbevolen dagelijkse calorieën.

Nele Houbrechts: “Het is belangrijk dat baasjes beseffen dat goed bedoelde extraatjes dikwijls zware gevolgen kunnen hebben. Is het niet met onmiddellijk effect, dan is het op termijn met mogelijk overgewicht, wat je uiteraard wil vermijden gezien de impact op de levenskwaliteit van je huisdier. Als je je hond graag wil verwennen tijdens de kerstvakantie, dan kan je dat beter doen met wat extra qualitytime of bijvoorbeeld een lekker lange wandeling. Goed voor zowel hond als baasje!

De meningen van onze klanten
5/5
1 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen