De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Wanneer is de ontlasting van mijn hond 'te slap'?

Wanneer is de ontlasting van mijn hond 'te slap'?

Als uw hond eens diarree heeft, is dat echt niet erg. Als de dunne ontlasting echter aanhoudt, kan dat betekenen dat er meer aan de hand is. Maar wanneer heeft uw hond nu precies diarree en wat is een goede consistentie van de ontlasting?

Van slap naar te droog


De ontlasting van de hond kan beoordeeld worden aan de hand van vijf niveaus.
1 is dunne ontlasting, ook wel diarree genoemd.
2 is te zachte, niet goed gevormde ontlasting
3 is gevormde ontlasting, maar nog te zacht
4 is goed gevormde droge ontlasting, maar niet te droog
5 is te droge en vaak te harde ontlasting

De optimale score is 4; een goed gevormde drol die niet te zacht is, maar ook zeker niet te hard.


Wat als de ontlasting niet in orde is?


De ontlasting van uw hond zegt iets over hoe zijn spijsvertering werkt en over de voeding die hij krijgt. Als de ontlasting eens iets harder of slapper is, kan dat geen kwaad. Maar als zijn uitwerpselen structureel te zacht of te hard zijn, is de kans groot dat zijn voeding niet geschikt is of dat hij problemen heeft met zijn spijsverteringsstelsel. Te droge ontlasting kan ook duiden op vochttekort.

Neem dan altijd contact op met uw dierenarts om na te gaan wat er aan de hand kan zijn.

Voeding


Voeding speelt een grote rol bij de vorming van de ontlasting van uw hond. Als hij een mooie 'nummer 4-drol' heeft, geeft u waarschijnlijk een goede voeding, waar hij optimaal zijn voedingsstoffen uit kan opnemen.

Als uw hond een gevoelig spijsverteringssysteem heeft, raakt dit snel ontregeld als hij een voeding krijgt die bijvoorbeeld lastiger verteerbaar is. Licht verteerbare en speciale voeding voor een gevoelig maag-darmstelsel kan dan vaak uitkomst bieden.


Vraag uw dierenarts om advies

Ga liever niet zelf van alles proberen met voedingen. Van het wisselen van voeding kan uw hond namelijk juist ook weer diarree krijgen.

Bezoek daarom bij voorkeur eerst uw dierenarts om andere gezondheidsaandoeningen uit te sluiten en samen te overleggen welke voeding het meest geschikt is voor uw hond.

Schakel vervolgens rustig in zeven dagen over naar de nieuwe voeding; elke dag een beetje meer nieuwe en minder oude voeding, tot u volledig overgeschakeld bent.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen