De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

De voordelen van een rashond

De voordelen van een rashond

Je hebt beslist om een hond te kopen of te adopteren. Dat is geweldig nieuws, want een hond kan zijn baasjes heel wat vreugde, geluk en liefde bezorgen! Bij de aanschaf van een hond moet je echter aan veel zaken denken. De eerste vraag waarop je een antwoord moet vinden, is of je al dan niet zal kiezen voor een rashond (met of zonder stamboom). De Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkent tien verschillende groepen waartoe telkens enkele secties behoren met daaronder meerdere hondenrassen. Ieder ras heeft zijn eigen standaard (kenmerken die eigen zijn aan het ras) en verschillende variëteiten. Zo kent de Dashond of Teckel drie variëteiten: gladharig, ruwharig en langharig.

De voordelen van een rashond

Er zijn rashonden met stamboom en zonder stamboom. Enkel bij honden met stamboom heb je zekerheid over de ‘raszuiverheid’ en het rastypische uiterlijk.

Als je een pup koopt zonder stamboom, zelfs al staat er een rasnaam in zijn paspoort vermeld, tast je meer in het duister over de rasspecifieke kenmerken. Het kan wel helpen als je beide ouderdieren ter plaatse kan zien. Onderstaande voordelen zijn dan ook vooral van toepassing op rashonden met stamboom.

Eén van de voornaamste redenen om voor een rashond te kiezen, is het feit dat je een hond kan kiezen die echt bij je past.

Elk hondenras heeft zijn specifieke kenmerken op het vlak van uiterlijk en gedrag. Rassen kunnen onderling sterk verschillen in de volgende kenmerken:

  • Vachttype en vorm van de kop, oren en staart

  • Karakter: rustig, energiek, aanhankelijk, waakzaam, …

  • Grootte en gewicht

  • Mate van verzorging die vereist is

  • Hoeveelheid beweging die de hond nodig heeft

 

Je kan dus op voorhand bepalen welke kenmerken je belangrijk vindt in een hond en op basis daarvan een ras kiezen.

Houd er wel rekening mee dat iedere hond anders is. Je kan gerust een dominante Labrador Retriever in huis halen of een rustige Jack Russel. Uiteraard speelt de opvoeding van jouw hond altijd een belangrijke rol, ongeacht het ras.

Een ander voordeel van een rashond is dat je weet hebt van de voorgeschiedenis van het dier. Goede, erkende fokkers fokken gezonde honden met een stamboom. Ze hebben oog voor bekende erfelijke aandoeningen binnen het ras en proberen deze uit te roeien.

Bovendien zullen goede fokkers ook oog hebben voor de socialisatie van de hond. De eerste socialisatiefase begint al wanneer de pup drie weken oud is. Het is belangrijk dat de fokker ervoor zorgt dat dit proces goed verloopt.

Wie een rashond heeft, kan ook deelnemen aan officiële rassententoonstellingen.

 

De nadelen van een rashond

Een nadeel van de aanschaf van een rashond is dat deze duurder is dan een bastaardhond. Dit is uiteraard normaal en de prijzen bij erkende fokkers zijn verantwoord. Bij een rashond betaal je voor een zo gezond mogelijke hond, waar de fokker veel tijd, energie en onderzoek heeft aan besteed.

Houd wel in het achterhoofd dat het kopen van een rashond met een stamboom geen garantie geeft op een hond die perfect gezond zal zijn voor de rest van zijn leven. Ieder ras heeft immers wel zijn eigen gevoeligheden.

Als je een rashond wilt kopen, zorg dan dat je het dier koopt bij een erkende fokker. Als je naar een nest gaat kijken, vraag de fokker dan of je de moederhond mag zien. Een fokker is verplicht hierop in te gaan. Ook moet je steeds een identificatiebewijs en stamboomcertificaat meekrijgen.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen