De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Oudere katten en incontinentie: oorzaken en behandeling

Oudere katten en incontinentie: oorzaken en behandeling

Een ouder wordende kat kan last hebben van incontinentie, wat frustrerend kan zijn voor de eigenaar. Hier vindt u meer informatie over de veelvoorkomende oorzaken van incontinentie en hoe deze kunnen worden behandeld.

Oude kat eet

Naarmate uw kat ouder wordt, kunt u enkele veranderingen in zijn/haar gedrag opmerken, inclusief of uw kat nog steeds de kattenbak gebruikt of naar buiten gaan om te plassen. Incontinentie kan een veelvoorkomend probleem zijn bij oudere katten, met een reeks oorzaken - en effectieve behandelingen.

Wat zijn de symptomen van incontinentie bij oudere katten?

Als uw kat lijdt aan incontinentie, kan hij/zij ze moeite hebben om te plassen en kan hij/zij er gespannen uitzien tijdens de poging tot plassen. Anderzijds kunnen ze soms niet meer doorhebben wanneer ze plassen en sporen van urine achterlaten in huis. Ze kunnen last hebben van diarree die moeilijk onder controle te krijgen is of stoppen met hun kattenbak te gebruiken zoals ze dat normaal doen.

Wat veroorzaakt incontinentie bij oudere katten?

Er zijn een aantal verschillende oorzaken voor incontinentie bij katten en elke oorzaak vereist een specifieke behandeling en preventieve maatregelen. In de lijfjes van oudere katten worden de spieren die verbonden zijn met vitale organen zwakker en kan uw kat minder controle over hen uitoefenen. Zwakkere spieren rond de urinewegen of darmen kunnen incontinentie veroorzaken, omdat uw kat ze niet meer effectief kan gebruiken om plassen/defecatie te voorkomen of om dit aan te moedigen.

In sommige gevallen kan artritis bij oudere katten ook leiden tot incontinentie. In feite, als een oudere kat lijdt aan artrose, kan het in en uit de kattenbak stappen pijnlijk worden en kan uw kat er dan voor kiezen om ergens te plassen dat gemakkelijker toegankelijk is.  In deze gevallen heeft uw ouder wordende kat misschien niet echt incontinentie, dus het is belangrijk om bij uw dierenarts te informeren naar een juiste diagnose.

Diabetes mellitus treft een op de 200 katten, met een hogere frequentie bij katten van ouder dan zeven jaar. Twee van de symptomen van diabetes zijn de productie van grote hoeveelheden urine en overmatig plassen, wat kan lijken op incontinentie. Als uw kat overgewicht heeft, loopt deze meer kans op diabetes; als u merkt dat uw kat vaker moet plassen, een groter volume plast en meer dorst en honger krijgt, ga dan onmiddellijk naar uw dierenarts.

Seniore en geriatrische katten kunnen cognitieve stoornissen krijgen naarmate ze ouder worden - naar schatting treft het meer dan 80% van de katten tussen de 16 en 20 jaar oud. Cognitieve beperkingen manifesteren zich als slapeloosheid, toegenomen angst, desoriëntatie en vergeten waar dingen zijn of hun routine zijn. Uw kat kan symptomen van incontinentie vertonen als deze lijdt aan cognitieve stoornissen, omdat hij/zij misschien vergeten is waar zijn/haar kattenbak is.

Hoe kan ik voor mijn incontinente kat zorgen?

Het is belangrijk om uw dierenarts te consulteren als u symptomen van incontinentie bij uw oudere kat ontdekt. Uw dierenarts zal de oorzaak kunnen identificeren en uw kat de juiste behandeling kunnen geven. De behandelingen die uw dierenarts kan voorschrijven, zijn onder andere:

  • Spierstimulans waardoor uw kat meer controle heeft over de blaasspieren
  • Een verbeterd dieet waardoor hun urologische omgeving ongunstig wordt voor de vorming van stenen (die pijn en ongemak kunnen veroorzaken)
  • Een specifiek dieet ter ondersteuning van de spijsvertering en verlichting van symptomen zoals diarree door de juiste mix van vezels, eiwitten en pro- of pre-biotica te geven.

U kunt thuis ook een paar aanpassingen aanbrengen om het voor een oudere kat gemakkelijker te maken om hun kattenbak te kunnen gebruiken, zoals het omschakelen naar een kattenbak met minder diepe zijkanten of het plaatsen van een kattenbak op elke verdieping van uw huis voor gemakkelijke toegang.

Hoewel incontinentie bij uw oudere kat verontrustend en frustrerend kan zijn, zijn er manieren om zijn/haar herstel te helpen ondersteunen en de gezondheid te verbeteren. Bezoek uw dierenarts voor verdere hulp en informatie.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen