De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Wanneer is het gewicht van mijn kat een gezondheidsprobleem?

Wanneer is het gewicht van mijn kat een gezondheidsprobleem?

Gewichtstoename of -verlies kan uw kat geleidelijk aan treffen, maar heeft langdurige gevolgen voor zijn/haar gezondheid. Hier zijn een paar dingen waar u op moet letten als u denkt dat het gewicht van uw kat een probleem kan zijn.

Hoewel het gewicht van uw kat in de loop van zijn leven zal veranderen, is het belangrijk dat u kunt herkennen wanneer hun gewicht - ofwel te hoog of te laag - een gezondheidsprobleem aan het worden is. Dit kan moeilijk zijn als het gewicht langzaam toeneemt of afneemt, maar er zijn verschillende dingen waar u op kunt letten.

kat voor de radiator

Weet welke katten aanleg hebben voor gewichtstoename

Veel goed verzorgde katten kunnen overgewicht of obesitas krijgen, wat van grote invloed is op hun gezondheid en welzijn. Als u weet of ze vatbaar zijn voor gewichtstoename, kunt u uw dieet proactief beheren en kunt u bepalen of hun huidige gewicht waarschijnlijk een gezondheidsprobleem is.

De katten die het meeste risico lopen op gewichtstoename zijn:

  • Europese kortharen, eerder dan zuivere rassen
  • Katten van vijf tot tien jaar oud met verminderde activiteitsniveaus
  • Mannetjes
  • Katten die zijn gesteriliseerd, omdat dit een snelle gewichtstoename kan veroorzaken
  • Degenen die vrijer en meer worden gevoed dan wordt aanbevolen
  • Binnenkatten met beperkte toegang om te bewegen en te spelen

Weten hoe u het gewicht van uw kat in de gaten kan houden

Er zijn veel variabelen die van invloed zijn op het gewicht van een kat, inclusief zijn/haar unieke grootte, het ras, geslacht en leeftijd. Dit betekent dat het wegen van uw kat en het vergelijken met een “ideaal gewicht” niet altijd klopt. In plaats daarvan kunt u uw kat thuis controleren aan de hand van een paar eenvoudige stappen.

Als u van bovenaf in profiel naar uw kat kijkt, moet u de botten duidelijk kunnen zien, inclusief de holte van de flank en een duidelijk onderscheid tussen de thorax en het abdomen (borst en buik). Als deze contouren erg uitgesproken zijn, kan uw kat te licht zijn; als de contouren wat breder zijn en niet zo scherp, kan uw kat te zwaar zijn.

Door aan uw kat te voelen, kunt u een goed idee krijgen van het feit of het gewicht gezond is of niet. Kijk zachtjes of u de ribben kunt voelen en tellen, voel aan de rugwervels en spieren, en een zak vet rond de maag. U kunt deze waarnemingen dan gebruiken om te checken of het gewicht van uw kat van belang is:

  • Als u de ribben kunt voelen maar ze zijn niet zichtbaar, dan heeft uw kat een ideaal gewicht
  • Als u de ribben kunt voelen maar niet kunt tellen, heeft uw kat overgewicht
  • Als u de ribben helemaal niet voelt, is uw kat zwaarlijvig

Het is belangrijk om uw kat naar uw dierenarts te brengen als u zich zorgen maakt over de gezondheid ervan; uw dierenarts kan hetzelfde onderzoek uitvoeren plus andere tests om het gewicht van uw kat te bepalen.

Ken de waarschuwingssignalen voor het gewicht van uw kat

Als u merkt dat je kat heel plotseling aan het afvallen of bijkomen is, kan dit op een groter onderliggend probleem wijzen. Als hun gewichtsverlies of – toename gepaard gaat met spijsverteringsproblemen, braken, diarree, veranderingen in de huid- of vachtkwaliteit en veranderingen in hun humeur, is het van cruciaal belang om een dierenarts te raadplegen die een volledige diagnose kan stellen.

Als uw kat een ideaal gewicht heeft, heeft deze een veel betere kans om een gezond, tevreden leven te leiden, aan de hand van een goed dieet, spelen, beweging en gezelschap. Als u beseft wanneer het gewicht van uw kat een probleem kan zijn, kunt u eventuele problemen snel herkennen en oplossen, zodat uw kat weer op weg is naar een lang en gezond leven.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen