De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Gezondheidsrisico's van katten met overgewicht en obesitas

Gezondheidsrisico's van katten met overgewicht en obesitas

Van cardiovasculaire problemen tot mentale belasting, er zijn veel ernstige en levensveranderende gezondheidsrisico's voor katten met overgewicht en obesitas.

Obesitas bij katten is een steeds groter wordend probleem, net als bij de mens. Het kan een serieuze, levenslange impact hebben op een kat, wat zijn gezondheid, levenskwaliteit en lichamelijke functies beïnvloedt.

Zijn sommige katten meer vatbaar voor overgewicht?

Er zijn bepaalde factoren die het voor uw kat waarschijnlijker maken om te worstelen met gewichtstoename en obesitas:

  • Als het een Europese korthaar is, eerder dan een kat van een zuiver ras
  • Als ze tussen de vijf en tien jaar oud zijn, wanneer hun activiteit begint af te nemen
  • Als ze heel vaak en meer dan de aanbevolen portie worden gevoerd
  • Als ze nerveus, depressief of psychisch of emotioneel zwaar belast zijn
  • Als het mannetjes zijn

Als uw kat is gesteriliseerd of gecastreerd, is het ook waarschijnlijker dat hij/zij gewicht bijkomt; deze operatie vermindert de energiebehoefte van uw kat met iets minder dan een derde, maar hun eetlust kan tussen de 18% en 26% stijgen.

Waarom heeft overgewicht of obesitas invloed op mijn kat?

Als uw kat te zwaar of zwaarlijvig is, begint het lichaam het voedsel dat het verbruikt als vet op te slaan in plaats van het te verbruiken, omdat de energie die het verbruikt minder is dan de energie die het binnenkrijgt. Dit vet begint dan lichaamsfuncties te beïnvloeden omdat het specifieke organen infiltreert - zoals de lever - of andere “lagen”, zoals slagaders. Het extra gewicht zet druk op het interne systeem en de gewrichten van uw kat, wat leidt tot een reeks gezondheidsrisico's.

kat bij de dierenarts

Welke risico's zijn er als mijn kat overgewicht of obesitas heeft?

In het algemeen kan overgewicht de kwaliteit en levensverwachting van uw kat verminderen; het is voor hen moeilijker om te spelen en te bewegen en chirurgische procedures of controles worden moeilijker.

Zwaarlijvige katten lopen veel meer risico op diabetes - 80% tot 90% van de obese katten hebben deze aandoening, die dagelijkse insuline-injecties vereist. Vaak kan de diabetes worden teruggedraaid als het overtollige gewicht is kwijtgespeeld, omdat het opgehoopte vet dat direct verantwoordelijk is voor het niet reguleren van glucose niet langer aanwezig is.

Het immuunsysteem van uw kat kan worden aangetast wanneer ze zwaarlijvig zijn, waardoor ze vatbaarder worden voor infecties. Dit omvat urineweginfectie en “stenen” die ontstaan omdat katten met overgewicht minder actief zijn, minder water drinken en minder vaak plassen dan gezonde katten.

Een ernstig en mogelijk dodelijk risico voor obese katten is leverfalen. Wanneer het lichaam van de kat denkt dat het ondervoed is, bijvoorbeeld als een constante voedselvoorraad stopt, wordt vet uit de vetopslag naar de lever verplaatst om als energie te worden gebruikt. Het lichaam van een kat is echter niet in staat om dat proces effectief te behandelen, wat ertoe leidt dat de lever slecht functioneert, wat soms uiteindelijk leidt tot fatale leverinsufficiëntie en leverfalen.

Met extra gewicht vinden katten het moeilijk om zichzelf te wassen, wat kan leiden tot huidproblemen. Tegelijkertijd zet het extra gewicht druk op de gewrichten van uw kat en kunnen zij lijden aan artritis. De cardiovasculaire en respiratoire systemen worden ook beïnvloed, wat leidt tot kortademigheid en hartproblemen.

Een kat met overgewicht of obesitas kan ook worstelen met zijn of haar mentale gezondheid; in plaats van weg te rennen of zich te verbergen als ze gevaar voelen, kunnen katten met overgewicht niet snel reageren en kunnen ze hun instincten niet volgen, wat hen in nood kan brengen.

Met het juiste dieet, goede lichaamsbeweging en correct gedrag, kunt u uw kat beschermen tegen de risico's van overgewicht of obesitas. Praat allereerst met uw dierenarts die u zal kunnen adviseren over de beste manier van handelen.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen