Honden kunnen, net als mensen, last hebben van roos. Vanwege de hoeveelheid haar die ze hebben, kan roos echter voor honden een sterker irriterende aandoening worden dan voor ons. Het kan zelfs een indicatie zijn van een grotere, onderliggende aandoening.
Roos komt voor bij honden wanneer de talgklieren - degenen die verantwoordelijk zijn voor de productie van de oliën die de huid beschermen en voeden – overmatig beginnen te produceren. De overtollige olie kan de huid irriteren en tot schilfering en huidverlies leiden, in grotere hoeveelheden dan normaal.
U zult merken dat de huid van uw hond er droog uitziet en mogelijk geïrriteerd of ontstoken is. Het zal eruit zien of er witte stippen vastgehaakt zitten op zijn huid, die los kunnen komen op hun beddengoed of op uw kleding. Afhankelijk van de ernst van de roos en de oorzaak, kan u ook korstjes, algemene haaruitval, onregelmatige kale plekken en wat krabben of jeuk opmerken.
Roos bij honden komt vaak voor bij puppy's, met een verhoogd risico voor middelgrote en langharige rassen.
Een van de meest voorkomende oorzaken van roos bij honden is een voeding dat niet de noodzakelijke of hoogste kwaliteit voedingsstoffen bevat die uw hond nodig heeft om een gezonde vacht en huid te ontwikkelen. Essentiële vetzuren, zoals omega 3 en 6, zijn cruciaal voor de ondersteuning van de huid van uw hond en aangezien honden deze niet intern kunnen synthetiseren, moeten ze worden opgenomen in hun voeding. Tegelijkertijd is eiwit erg belangrijk; de huid en het haar van uw hond gebruiken 30% van hun dagelijkse eiwitinname om te groeien en zich te ontwikkelen, dus moeten hoogverteerbare en hoogwaardige eiwitbronnen een deel uitmaken van wat ze binnenkrijgen. Vitamine A is ook belangrijk, omdat het de groei van huidcellen en de productie van talg helpt reguleren.
Roos bij honden kan ook veroorzaakt worden door hun omgeving. Seizoensafscheiding is normaal voor veel hondenrassen, maar als hun ruimte bijzonder warm of koud is, kan dit reacties in hun huid veroorzaken en de olieproductie onderbreken, wat dan tot roos kan leiden. Een bijzonder warme omgeving kan bijvoorbeeld de huid van uw hond sneller laten uitdrogen.
Roos kan ook een symptoom zijn van een parasitaire besmetting. Bijtende luizen, zuigende luizen en de cheyletiella mijt kunnen allemaal roos veroorzaken omdat ze in de vacht leven en de huid irriteren. Dit moedigt uw hond aan om te krabben en zo zal zijn huid reageren. Vooral de cheyletiella mijt zorgt ervoor dat de huid in schubben loslaat, wat leidt tot jeuk, roos en zelfs haaruitval.
Als u merkt dat uw hond last heeft van aanhoudende roos, jeuk, krabben en andere huidproblemen, is het van uiterst belang dat u met een dierenarts praat. Hoewel roos veelvoorkomend is, wil uw dierenarts elk ander probleem zoals atopische dermatitis kunnen uitsluiten. Ze zullen een onderzoek en tests uitvoeren en u voorzien van de juiste behandeling voor uw huisdier, wat vooral belangrijk is in het geval van parasieten.
Je kunt ook roos bij uw hond proactief beheren door: