De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Voeding voor katten met overgewicht

Voeding voor katten met overgewicht

Een aangepaste dieetvoeding is een van de sleutelfactoren voor succesvol gewichtsverlies. Dankzij een aangepaste dieetvoeding is het mogelijk om de energieopname te verminderen, en tegelijk een optimale toevoer van voedingsstoffen te behouden.

Mag ik minder geven van de huidige voeding?

Het verminderen van de hoeveelheid van een standaard adultvoeding is niet aangeraden. Door dit te doen zal de energieopname inderdaad lager zijn, maar tegelijkertijd zal uw kat ook minder andere voedingsstoffen binnenkrijgen, waardoor op lange termijn een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan ontstaan. Bij een dieetvoeding is de hoeveelheid voedingsstoffen aangepast aan het lagere vetgehalte, waardoor uw kat minder energie maar wel voldoende andere voedingsstoffen zal binnenkrijgen.

Belangrijke eigenschappen van een dieetvoeding

 • Verlaagd energiegehalte

Een dieet om overgewicht te verminderen is een caloriearme voeding. De hoeveelheid met de voeding opgenomen calorieën is lager dan het aantal calorieën dat het dier gedurende de dag verbruikt. Hierdoor zal het dier gewicht verliezen.

 • Lage dichtheid van de brokken

De brokken zijn zo geproduceerd dat ze minder compact zijn. Door deze ‘luchtige’ structuur zijn de maaltijden niet kleiner, terwijl ze toch minder energie bevatten. De eigenaar kan zijn huisdier dus een normale hoeveelheid brokken geven. De eigenaar heeft hierdoor minder schuldgevoel en zal het gewichtsverliesprogramma beter kunnen volhouden.

 • Verhoogd vezelgehalte

Vezels met een sterk waterbindend vermogen geven direct een gevoel van verzadiging. De vezels zorgen voor een vergroting van het volume van de voeding in de maag en ze vertragen ook de maaglediging, waardoor het gevoel van verzadiging langer aanhoudt. Het dier heeft minder last van een hongergevoel. Uw kat zal na het eten een voldaan gevoel hebben, terwijl de maaltijd toch veel minder calorieën bevat dan normale voeding.

 • Verhoogd eiwitgehalte

Een verhoogd eiwitgehalte zorgt ervoor dat bij gewichtsverlies voornamelijk het vet van het lichaam verdwijnt en de spiermassa behouden blijft. Eiwitten verhogen ook de smakelijkheid van de voeding.

 • Verhoogd gehalte aan essentiële voedingsstoffen

Deze voedingen leveren, bij gebruik volgens de aanbevolen hoeveelheid, minder energie maar wel alle essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen. Dit komt doordat de gehaltes aan deze voedingsstoffen zijn verhoogd ten opzichte van de energie-inhoud. Hierdoor is er geen risico van voedingstekorten als de voeding gedurende een langere periode wordt gegeven. Dit in tegenstelling tot het gewoon verminderen van de onderhoudsvoeding.

 • L-carnitine

De dieetvoeding heeft een verhoogd gehalte aan L-carnitine. Deze voedingsstof ondersteunt een optimale vetverbranding tijdens de periode van gewichtsverlies.

 • Chondroïtine en glucosamine

Veel katten met overgewicht hebben last van hun gewrichten omdat deze zwaarder belast worden. Chondroïtine en glucosamine ondersteunen het behoud van gezonde gewrichten.

 • Verhoogd gehalte aan omega 3- en omega 6-vetzuren

Een hoger gehalte aan omega 6-vetzuren draagt bij tot een gezonde huid en glanzende vacht tijdens de periode van gewichtsverlies. Omega 3-vetzuren EPA en DHA hebben daarnaast een ontstekingsremmende werking.

 • Antioxidanten

Tenslotte zullen de antioxidanten in de voeding de cellen beschermen tegen vrije radicalen.

Verhoog de lichaamsbeweging

Het beste resultaat wordt bereikt door een aangepast dieet te combineren met meer lichaamsbeweging. Stimuleer uw kat om te spelen en laat haar ‘werken’ voor haar voeding.

Bouw de lichaamsbeweging geleidelijk op en introduceer regelmatig nieuwe spelletjes om de nieuwsgierigheid van uw kat te blijven prikkelen. Geef niet op als uw kat in het begin geen zin heeft om te spelen. U zal merken dat uw kat actiever wordt naarmate ze weer op een gezond gewicht komt.

Wist u dat?

 • U uw kat met overgewicht niet gewoon minder mag geven van de adultvoeding, maar u wel degelijk een dieetvoeding moet geven?
 • L-carnitine de vetverbranding stimuleert?
 • Het belangrijk is dat u uw kat laat ‘werken’ voor haar eten?
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen