De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

De voor- en nadelen van castratie bij de kat

De voor- en nadelen van castratie bij de kat

In ons land is het grootste deel van de katten tegenwoordig gecastreerd en dit percentage neemt verder toe. Castratie heeft dan ook talrijke voordelen en is de tweede meest voorkomende reden voor een consult bij de dierenarts.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Wat is castratie?

Bij de hond en kat worden de termen castratie en sterilisatie vaak door elkaar gebruikt. Technisch gezien is de ingreep waarbij zowel het mannelijke als het vrouwelijke dier onvruchtbaar gemaakt wordt, een castratie.

Wat houdt castreren in?

Castratie bij de kater is een chirurgische ingreep, waarbij de testikels verwijderd worden. Castratie bij de poes is eveneens een chirurgische ingreep, waarbij de eierstokken en soms ook de baarmoeder verwijderd worden. De operatie is wat lastiger omdat de eierstokken in de buikholte liggen.

Voordelen castratie

  • Castratie voorkomt ongewenste nesten

Een niet-gecastreerde poes kan in twee à drie jaar tijd 300 nakomelingen hebben. Wanneer u uw kat ongestoord laat voortplanten, worden de kittens vaak in slechte omstandigheden geboren. Bovendien worden er jaarlijks duizenden katten opgevangen in de asielen en deze vinden niet allemaal een goede thuis. Voorkomen is daarom beter dan genezen!

  • Verdwijnen van het seksueel gedrag

Castratie onderdrukt de uitingen van krolsheid bij de kattin, zoals zeer luid miauwen en sproeien. Ook bij de kater is het sproeien voor een groot deel verbonden aan de seksuele activiteit. Castratie zal dit typische katergedrag in de meeste gevallen doen afnemen en ook de sterke geur van de urine vermindert erdoor.

  • Castratie vermindert het risico op aandoeningen van de voortplantingsorganen

Bij de niet-gecastreerde poes komen aandoeningen van de voorplantingsorganen, zoals cysten op de eierstokken, baarmoederontsteking en melkkliertumoren, relatief vaak voor. Uit onderzoek is gebleken dat melkkliertumoren bij de poes voor meer dan 90% kwaadaardig zijn. Castratie op jonge leeftijd beschermt de poes tegen deze gezondheidsrisico’s.

  • Castratie beperkt de risico’s op ongelukken

Gecastreerde katers hebben minder de neiging om op stap te gaan, waardoor ze minder worden blootgesteld aan gevaren zoals het verkeer, vechtpartijen en vergiftiging.

  • Castratie vermindert de kans op besmettelijke ziekten

Bij direct contact met soortgenoten kunnen katers en poezen een aantal gevaarlijke besmettelijke ziekten oplopen, zoals feliene leukose en het feliene immunodeficiëntievirus.

Nadelen castratie

Het meest voorkomende probleem na castratie is gewichtstoename. Gecastreerde katten hebben minder energie nodig, terwijl ze meer honger krijgen en meer willen eten6,7. Uit een rondvraag van Royal Canin blijkt dat 67% van de eigenaars zich hiervan bewust is.

Om overgewicht na castratie te voorkomen is het aangeraden om uw kat zo snel mogelijk een aangepaste voeding te geven. Voeding voor gecastreerde katten heeft een lager energiegehalte in combinatie met een hoger vezelgehalte, waardoor het optimale gewicht behouden blijft. Bij voorkeur wordt reeds ruim een week voor de operatie overgeschakeld op de nieuwe voeding. Zo kan uw kat alvast wennen aan de nieuwe voeding.

Vraag raad aan uw dierenarts als u meer wil weten over castratie van uw kat.

WIST U DAT?

  • Een niet-gecastreerde poes in twee à drie jaar tijd 300 nakomelingen kan hebben?

  • Castratie talrijke voordelen heeft, zoals minder kans op aandoeningen van de voortplantingsorganen?

  • U met een aangepaste voeding het ideale lichaamsgewicht beter kunt behouden na castratie?

QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen