Bij de hond en kat worden de termen castratie en sterilisatie vaak door elkaar gebruikt. Technisch gezien is de ingreep waarbij zowel het mannelijke als het vrouwelijke dier onvruchtbaar gemaakt wordt, een castratie.
Bij jonge teven worden meestal enkel de eierstokken weggenomen (ovariëctomie), terwijl bij oudere teven meestal ook de baarmoeder wordt weggenomen (ovariohysterectomie). Bij de reu worden beide teelballen weggenomen.
Een castratie is een ingreep waarvoor u een afspraak moet maken bij de dierenarts. De hond wordt nuchter aangeboden voor de ingreep. Na een algemene controle, inclusief controle van het hart, wordt de hond onder narcose gebracht. Als alles vlot verloopt mag uw hond de dag zelf al mee naar huis.
Castratie kan gebeuren voor de eerste loopsheid, tussen 4 à 9 maanden, maar het kan ook later gebeuren. Als uw teef al loops is geworden, kunt u best wachten tot ongeveer 2 maanden na de loopsheid, dan zijn de eierstokken in een inactief stadium en zijn ze minder doorbloed. Bespreek met uw dierenarts het ideale tijdstip om uw pup te laten steriliseren of castreren.
Het steriliseren van een teef legt de cyclus stil, waardoor de teef niet meer loops wordt en ze geen last meer heeft van bloedverlies en aantrekking van reuen.
Melkkliertumoren zijn de meest voorkomende tumoren bij teven en zijn bovendien vaak kwaadaardig1–3.
Het meest voorkomende probleem na castratie is gewichtstoename. Gecastreerde honden hebben minder energie nodig, terwijl ze meer honger krijgen en meer willen eten6,7. Uit een rondvraag van Royal Canin blijkt dat 67% van de eigenaars zich hiervan bewust is.
Om overgewicht na castratie te voorkomen is het aangeraden om uw hond zo snel mogelijk een aangepaste voeding te geven. Voeding voor gecastreerde honden heeft een lager energiegehalte in combinatie met een hoger vezelgehalte, waardoor het optimale gewicht behouden blijft. Bij voorkeur wordt reeds ruim een week voor de operatie overgeschakeld op de nieuwe voeding. Zo kan uw hond alvast wennen aan zijn nieuwe voeding.
Overleg altijd met je dierenarts of castreren de juiste ingreep is voor jouw puppy en op welke leeftijd. Daarnaast kan een dierenarts je ook informeren over de eventuele consequenties van de castratie op het gedrag van je hond, de invloed van castratie op de vacht en het voorkomen van incontinentie. Voor elke hond of puppy is dat anders.
Referentie