De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

De voordelen van het steriliseren en castreren van uw kitten

De voordelen van het steriliseren en castreren van uw kitten

Indien uw kitten nog niet gesteriliseerd of gecastreerd is, zal hij weldra in de puberteit komen en seksueel actief worden. Hoog tijd om u te informeren over sterilisatie en castratie. Als u geen erkende fokker bent, is het in België verplicht om elke kitten te laten steriliseren of castreren vóór die verkocht of weggegeven wordt en dit voor hij 5 maanden oud is.

Het steriliseren van uw kattin biedt heel wat voordelen:

  • Ongewenste nesten voorkomen

  • Geen krolsheid meer en de ongemakken die ermee gepaard gaan

  • Minder risico op melkkliertumoren en baarmoederontstekingen

  • Voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen

 

Het steriliseren van uw kater biedt heel wat voordelen:

  • Minder de neiging om weg te lopen

  • Minder vechtincidenten

  • Minder sterke urinegeur, minder kans op sproeien

  • Geen overdracht meer van seksueel overdraagbare aandoeningen

 

Wat houdt steriliseren of castreren in?

Een sterilisatie of castratie is een ingreep waarvoor u een afspraak moet maken bij de dierenarts. De kitten moet nuchter aangeboden worden voor de ingreep. Na een algemene controle, inclusief controle van het hart, wordt de kitten onder narcose gebracht.

Meestal worden enkel de eierstokken weggenomen (ovariëctomie), soms kan ook de baarmoeder mee verwijderd worden (ovariohysterectomie). Bij de kater worden beide teelballen weggenomen.

 

Aangepaste voeding na sterilisatie

Het steriliseren of castreren gaat gepaard met hormonale veranderingen. Terwijl de energiebehoefte met ongeveer 30% daalt, zal de eetlust juist toenemen. Het is belangrijk om de voeding aan te passen van zodra uw kitten gesteriliseerd of gecastreerd is. Bij voorkeur wordt zelfs al een week op voorhand overgeschakeld op de nieuwe voeding. Voeding voor gesteriliseerde dieren bevat een verlaagd energie- en vetgehalte, een verhoogd vezelgehalte en L-carnitine om de vetverbranding te stimuleren.

 

Meer info...

Voor meer info over de sterilisatie of castratie van uw kitten en de bijhorende voedingsaanpassingen kan u terecht bij uw dierenarts!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen