De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Hoe vaak moet mijn kat naar de dierenarts?

Hoe vaak moet mijn kat naar de dierenarts?

Hoe vaak een bezoek aan de dierenarts met uw kat wordt geadviseerd, hangt af van de levensfase van uw kat. Doorgaans komt een kitten vaker bij de dierenarts dan een volwassen kat. Helaas bezoeken niet alle eigenaren met regelmaat de dierenarts. Naar schatting wordt amper 1 op de 3 katten in België regelmatig voor onderzoek bij de dierenarts aangeboden. Een dierenartsbezoek hoeft niet alleen gepland te worden als uw kat ziek is, maar vooral om de gezondheid van uw kat te laten controleren. Met een regelmatige controle bij uw dierenarts kunnen eventuele ziekten tijdig worden opgespoord en behandeld. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Heeft u vragen over de gezondheid van uw kat? Neem dat contact op met uw dierenarts.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Dierenartsbezoek met uw kitten

Als u een kitten heeft, dan wordt geadviseerd om kort na de aanschaf een gezondheidscheck te doen bij uw dierenarts. Meestal valt deze eerste controle samen met een vaccinatie. Geef uw kitten wel enkele dagen tijd om aan zijn nieuwe thuis te wennen, zodat hij niet te veel stress in één keer ervaart. Tijdens dit eerste bezoek maakt uw kitten kennis met de dierenarts en het is belangrijk dat uw kitten zich op zijn gemakt voelt. Samen met de dierenarts kunt u verder bespreken hoeveel bezoeken tijdens het eerste levensjaar worden geadviseerd.

 

Heeft u een volwassen kat?

Is uw volwassen kat heel actief, eet ze goed, zit ze goed in haar vacht en heeft ze goede ontlasting? Dan is het toch nog verstandig om minimaal één keer per jaar een bezoek te brengen aan uw dierenarts. Uw dierenarts controleert de gezondheid van uw kat en neemt indien nodig maatregelen. Niet alle gezondheidsproblemen zijn aan de buitenkant namelijk even goed te zien.

 

De seniorencheck

Vanaf de leeftijd van 7 jaar² hoort uw kat bij de senioren. Net als bij de mens krijgen katten meer last van kwaaltjes naarmate ze ouder worden. Daarom wordt geadviseerd om met uw oudere kat minimaal 2 keer per jaar de dierenarts te bezoeken voor een seniorencheck. Zo helpt u uw kat zo lang mogelijk gezond en vitaal te blijven.

 

Welke gezondheidsproblemen komen het meest voor bij katten?

Uit een studie van M. Diez et al. (2016) uitgevoerd bij Belgische dierenartsen blijkt dat overgewicht het meest voorkomende probleem is bij katten, gevolgd door tandsteen en tandvleesonstekingen1.

Onderstaande lijst geeft de top 5 van de meest voorkomende aandoeningen weer in afnemende volgorde van frequentie1:

  1. Overgewicht en obesitas

  2. Tandsteen

  3. Tandvleesontsteking

  4. Oormijtinfestatie

  5. Vlooieninfestatie

 

WIST U DAT…

  • Overgewicht en obesitas de meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn bij katten in België?

  • U een verzekering voor uw kat kunt afsluiten voor de kosten van de dierenarts?

  • Uw kat minimum 1 keer per jaar op controle zou moeten gaan bij de dierenarts?

 

Referenties
  1. Diez M, Picavet P, Ricci R, et al. Health screening to identify opportunities to improve preventive medicine in cats and dogs. J Small Anim Pract. 2015;56:463-469.
  2. Epstein M, Landsberg G, Duncan AB, et al. Senior Care Guidelines Task Force: Diplomate ABVP (Canine/Feline). J Am Anim Hosp Assoc. 2005;41:81-91.
QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen