De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Hoe vaak moet mijn hond naar de dierenarts?

Hoe vaak moet mijn hond naar de dierenarts?

Hoe vaak een bezoek aan de dierenarts met uw hond wordt geadviseerd, hangt af van de levensfase van uw hond. Doorgaans komt een pup vaker bij de dierenarts dan een volwassen hond. Helaas bezoeken niet alle eigenaren met regelmaat de dierenarts. Naar schatting wordt amper de helft van de honden in België regelmatig voor onderzoek bij de dierenarts aangeboden. Een dierenartsbezoek hoeft niet alleen gepland te worden als uw hond ziek is, maar vooral om de gezondheid van uw hond te laten controleren. Met een regelmatige controle bij uw dierenarts kunnen eventuele ziekten tijdig worden opgespoord en behandeld. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Heeft u vragen over de gezondheid van uw hond? Neem dat contact op met uw dierenarts.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel
 1. Dierenartsbezoek met uw pup

Als u een pup heeft, dan wordt geadviseerd om kort na de aanschaf een gezondheidscheck te doen bij uw dierenarts. Meestal valt deze eerste controle samen met een vaccinatie. Geef uw pup wel enkele dagen tijd om aan zijn nieuwe thuis te wennen, zodat hij niet te veel stress in één keer ervaart. Tijdens dit eerste bezoek maakt uw pup kennis met de dierenarts en is het belangrijk dat de pup zich op zijn gemakt voelt. Samen met de dierenarts kunt u verder bespreken hoeveel bezoeken tijdens het eerste levensjaar worden geadviseerd.

 1. Heeft u een volwassen hond?

Is uw volwassen hond heel actief, eet hij goed, zit hij goed in zijn vacht en heeft hij goede ontlasting? Dan is het toch nog verstandig om minimaal één keer per jaar een bezoek te brengen aan uw dierenarts. Uw dierenarts controleert de gezondheid van uw hond en neemt indien nodig maatregelen. Niet alle gezondheidsproblemen zijn aan de buitenkant namelijk even goed te zien.

 1. De seniorencheck

Een middelgrote hond behoort vanaf de leeftijd van 8 jaar tot de senioren, terwijl een grote hond vanaf 5 jaar senior is². Net als bij de mens krijgen honden meer last van kwaaltjes voor naarmate ze ouder worden. Daarom wordt geadviseerd om met uw oudere hond minimaal 2 keer per jaar de dierenarts te bezoeken voor een seniorencheck. Zo helpt u uw hond zo lang mogelijk gezond en vitaal te blijven.

 

Welke ziekten komen het meest voor bij honden?

Uit een studie van M. Diez et al. (2016) uitgevoerd bij Belgische dierenartsen blijkt dat overgewicht het meest voorkomende probleem is bij honden, gevolgd door tandsteen en ooronstekingen1.

Onderstaande lijst geeft de top 5 van de meest voorkomende aandoeningen weer in afnemende volgorde van frequentie1:

 1. Overgewicht en obesitas

 2. Tandsteen

 3. Oorontsteking

 4. Melkkliertumoren (bij teven)

 5. Cataract of grijze staar

 

WIST U DAT…

 • Overgewicht en obesitas de meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn bij honden in België?

 • U een verzekering voor uw hond kunt afsluiten voor de kosten van de dierenarts?

 • Uw hond minimum 1 keer per jaar op controle zou moeten gaan bij de dierenarts?

 

Referenties
 1. Diez M, Picavet P, Ricci R, et al. Health screening to identify opportunities to improve preventive medicine in cats and dogs. J Small Anim Pract. 2015;56:463-469.
 2. Epstein M, Landsberg G, Duncan AB, et al. Senior Care Guidelines Task Force: Diplomate ABVP (Canine/Feline). J Am Anim Hosp Assoc. 2005;41:81-91.
QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

De meningen van onze klanten
5/5
3 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen