De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Trainen en opvoeden van uw kitten

Trainen en opvoeden van uw kitten

Het trainen en opvoeden van uw kitten start met het kijken naar de wereld vanuit het perspectief van uw kitten. Leer het onderscheid maken tussen normaal en abnormaal gedrag van een kat. Nachtelijke wandelingen, krabben en springen op meubels zijn enkele voorbeelden van normaal gedrag bij katten. Toch kunnen eigenaars dergelijk gedrag soms als ongewenst ervaren. Een goede opvoeding is belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen en stress te vermijden.

  1. Gehoorzaamheid

De meest effectieve, veilige en aangename manier om uw kitten te trainen is ‘positieve versterking’ of ‘positive reinforcement’. Dit wil zeggen dat u het gewenste gedrag van uw kitten gaat belonen waardoor de kitten het gedrag vaker zal vertonen. De perfecte timing is in dit geval zeer belangrijk. Straffen (roepen, slaan, ...) moet ten allen tijde vermeden worden. Wanneer uw kitten ongewenst gedrag vertoont, probeer dan zijn gedrag te richten op positieve zaken, zoals eten of speelgoed, om zo het ongewenste gedrag om te buigen tot wenselijk gedrag. Beloon hem vervolgens voor het wenselijke gedrag.

  1. Socialisatie

Voor een goede socialisatie van uw kitten is het belangrijk dat u hem van kleins af aan op een positieve manier in contact brengt met de stimuli die hij later in zijn leven nog zal tegenkomen. Dagelijkse fysiek contact met uw kitten is belangrijk. Dit moet op een zachte en geleidelijke manier gebeuren, zonder dat u uw kitten onnodig stress bezorgt. Leer uw kitten ook de handelingen aan die de dierenarts zal uitvoeren, zoals kijken in de mond en oren, kijken naar de pootjes, enz. Laat uw kitten ook wennen aan de handelingen die belangrijk zijn voor zijn dagelijkse hygiëne zoals borstelen, wassen, enz.

Referenties

  1. Seksel K. Providing Appropriate Behavioral Care. In: Feline Behavioral Health and Welfare. ; 2015:460.
  2. Gazzano A, Bianchi L, Campa S, Mariti C. The prevention of undesirable behaviors in cats: Effectiveness of veterinary behaviorists’ advice given to kitten owners. J Vet Behav. 2015;10:535-542.
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen