Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Tips bij het thuiskomen van uw kitten

Gun uw kitten de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Gemiddeld heeft hij voor deze aanpassing twee dagen nodig. Met volgende tips kunt u ervoor zorgen dat uw kitten zich gemakkelijker aanpast aan zijn nieuwe thuis.

  1. Het vervoer

Zorg voor een degelijke en veilige transportbox voor uw kitten. Koop deze voldoende groot, zodat uw kat er nog in past eens hij volgroeid is. Bij het vervoer is het aangeraden om een absorberende doek in de kooi te leggen. Door de stress kan de kitten/kat haar behoefte doen in de transportbox.

  1. De thuiskomst

Het thuiskomen in een nieuwe familie is een stressvolle situatie voor uw nieuwe kitten, maar ook voor eventuele katten die reeds aanwezig zijn. Gun uw kitten de nodige rust en tijd om zich geleidelijk aan te kunnen passen. Indien er kinderen aanwezig zijn, leer hen dan dat een kitten geen speelgoed is en houd altijd een oogje in het zeil!

  • Kennismaking met andere huisdieren

Katten zijn van nature sociale huisdieren. Toch kan de introductie van een nieuwe kat soms moeilijk verlopen. Het is heel belangrijk dat de kennismaking met andere huisdieren heel geleidelijk en stapsgewijs gebeurt. De eerste stap is de dieren laten wennen aan elkaars geur, zonder dat ze elkaar kunnen zien. Dit kan door bijvoorbeeld met een doek over de nieuwe kitten te wrijven, en vervolgens het andere dier aan die doek te laten ruiken. Vervolgens moet het visueel contact gebeuren op een afstand die het kitten de kans geeft om te ‘ontsnappen’ indien hij dit wenst. Eens het visuele contact probleemloos verloopt kan op een rustige manier overgegaan worden naar het fysieke contact2.

  1. De omgeving 

De omgeving waarin uw kitten zal opgroeien (en later zal leven) is uiterst belangrijk om uw kat een gelukkig en stressloos leven te geven. Verrijking van de omgeving is belangrijk tijdens het volledige leven van uw kat.

  • Slaap- en rustplaats

Katten rusten en slapen gedurende een groot deel van de dag (± 8 uur/dag). Een comfortabele en veilige slaapplaats in elke ruimte waar de kat vertoeft is een must. Een doos met een gat erin of een kattenbed met verhoogde zijkanten kunnen prima dienst doen als slaapplaats. Een kat kiest instinctief een verhoogde rustplaats, vaak op een warme zonnige plaats, van waaruit ze gemakkelijk kan observeren. Meerdere slaap- en rustplaatsen zijn noodzakelijk, zeker wanneer er meerdere katten aanwezig zijn2.

  • De kattenbak

De kattenbak moet op een afgelegen plaats staan, ver genoeg verwijderd van de slaap- en eetplaats. De kattenbak moet groot genoeg zijn en voldoende gevuld met kattenbakvulling. De uitwerpselen moeten dagelijks verwijderd worden en de kattenbakvulling moet wekelijks ververst worden. De kattenbak is bij voorkeur overdekt om vervelende geurtjes te voorkomen. Elke kat in het huishouden moet zijn eigen kattenbak hebben, en de kattenbakken moeten ver genoeg van elkaar verwijderd zijn3.

  • De krabpaal

Krabben is een normaal gedrag voor katten, om hun klauwen te vijlen, hun geur achter te laten en hun spieren uit te rekken. Krabben is echter minder gewenst als uw kat de zetels of het tapijt hiervoor gaat gebruiken, een krabpaal is daarom essentieel! De krabpaal staat idealiter op een prominente plaats, ergens tussen de slaap- en drinkplaats. Kies een exemplaar met verschillende verdiepen, katten houden ervan in de hoogte te zitten. Zorg wel voor een veilig exemplaar dat niet kan omvallen wanneer uw kat erop springt. Plaats de kitten in het begin zelf op de krabpaal, zodat hij eraan went en zijn geur kan overzetten op de paal. Beloon uw kitten wanneer hij krabt op de krabpaal. Voorzie voor elke kat ook haar eigen krabpaal3.

  • Speelgoed

Katten zijn van nature jagers. Katten die vaak binnenshuis zitten houden van spelletjes waarbij hun jachtinstinct en vluchtgedrag gestimuleerd worden. Speel spelletjes met uw kitten waarbij hij dingen moet zoeken en vangen. Wissel het speelgoed regelmatig af en introduceer nieuw speelgoed om het spelgedrag te blijven stimuleren. Ook bij oudere katten is het belangrijk om ze te blijven stimuleren om te spelen om hen zo de nodige lichaamsbeweging te geven. Gebruik nooit uw eigen lichaamsdelen als ‘speelgoed’ en zorg dat alle speeltjes veilig zijn. Kapotgebeten speeltjes met scherpe randen of losse stukken die ingeslikt kunnen worden gooit u meteen weg3.

  • De eethoek en drinkbak

Katten eten en drinken niet op dezelfde plaats. De bakjes staan daarom bij voorkeur ver genoeg van elkaar verwijderd en indien mogelijk in verschillende ruimtes. Katten die weinig drinken kunnen soms baat hebben bij een drinkfontein of natte voeding. Voorzie ook meerdere drinkbakken. Katten eten ook gras in de natuur. Voor binnenhuiskatten is het belangrijk om speciaal kattengras te voorzien3.

  • De eerste maaltijden

Een kat geeft de voorkeur aan verschillende kleine maaltijden verspreid over de dag. Weeg zorgvuldig de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid af en verspreid deze vervolgens over meerdere maaltijden per dag. Eten kan ook verstopt worden in speelgoed om de katten te stimuleren om te spelen.

Vermijd plotse wijzigingen in de voeding om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Indien u een andere voeding wenst te geven dan de fokker, las dan een overgangsperiode in.

 

De  voedseltransitie duurt 7 dagen:

Dag 1 en 2: ¾ oude voeding + ¼ nieuwe voeding

Dag 3 en 4: ½ oude voeding + ½ nieuwe voeding

Dag 5 en 6: ¼ oude voeding + ¼ nieuwe voeding

Dag 7: 100% nieuwe voeding.

 

  • Gevaren in huis

Kittens hebben de vervelende neiging om zich in kasten, laden, wasmanden of onder meubels te nestelen, of zelfs in de trommel van de wasmachine of droogkast. Kijk dus voortaan goed uit waar uw kitten zich bevindt!

Andere aanpassingen in huis die zullen helpen om uw kitten veilig te houden zijn

  • elektriciteitsdraden opbergen

  • stopcontacten beveiligen

  • alle pesticiden, onkruidverdelgers en rattenvergif wegbergen

  • alle medicijnen wegbergen

  • kleine voorwerpen opruimen, zoals elastiekjes, duimspijkers, naalden enz.

Kittens zullen instinctief geen planten eten die schadelijk zijn voor hen, maar uit voorzorg kunt u toch beter giftige planten uit uw huis weren. Een volledig overzicht van giftige planten kunt u bij de dierenarts opvragen.

Hieronder vindt u een lijst met de belangrijkste potentieel giftige planten:

Azalea

Blauwregen

Cyclaam

Filodendron

Hulst

Mistel

Rododendron

Oranjeboompje

Oleander

Poinsettia

Klimop

Aucuba

Pronkerwt

Ficus

 

 Referenties

  1. Gazzano A, Bianchi L, Campa S, Mariti C. The prevention of undesirable behaviors in cats: Effectiveness of veterinary behaviorists’ advice given to kitten owners. J Vet Behav. 2015;10:535-542.
  2. Seksel K. Providing Appropriate Behavioral Care. In: Feline Behavioral Health and Welfare. ; 2015:460.

 

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen