De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Vlooien bij de kat: vervelend en gevaarlijk!

Iedereen kan zich wel wat voorstellen bij vlooien. Ze lijken misschien onschuldig omdat ze “alleen maar” wat jeuk veroorzaken, maar vlooien kunnen nog meer nadelige gevolgen hebben. In dit artikel vind je een overzicht van de gevolgen van vlooien en tips om ze te voorkomen.

Vlooienallergie

Sommige katten reageren allergisch op vlooien, met name op het speeksel van de vlo. De jeuk is dan heel heftig en de huid wordt enorm rood. Zelfs één vlo in de week kan dit veroorzaken. Door een paar vlooienbeten kunnen er zelfs wondjes ontstaan, die kunnen gaan ontsteken.

Ziektes

Vlooien kunnen besmettelijke ziektes overdragen. Dat gebeurt doordat ze van het ene dier naar het andere springen. Zo kunnen ze ook bacteriën en virussen overbrengen.

Lintworm

Als de kat een vlo binnenkrijgt, loopt ze veel risico om een lintworm te krijgen. Veel vlooien hebben namelijk eitjes van de lintworm in zich. Doordat katten hun vacht regelmatig likken, kunnen vlooien worden ingeslikt. Ook mensen kunnen van een vlo een lintworm krijgen.

Bloedarmoede

Als een kat heel veel vlooien heeft, kan dit leiden tot bloedarmoede. Vlooien leven namelijk van het drinken van bloed. Vooral kittens kunnen hierdoor ernstig verzwakt raken en zelfs bloedarmoede krijgen.

 

TIP: verzorging

Ontvlooien is het hele jaar belangrijk

Ontvlooi je kat het hele jaar, want vlooien zijn ook in de winter actief. Behandel je kat volgens het schema dat op het antivlooienmiddel vermeld staat.

 

TIP: omgeving

Behandel alle plekjes in huis

Behandel niet alleen je kat, maar ook de omgeving. Hiervoor zijn bij de dierenspeciaalzaak en dierenarts speciale sprays verkrijgbaar. Denk hierbij ook aan alle warmtebronnen, alle hoekjes en stoffen bekledingen in huis.

 

TIP: verzorging

Zoek naar vlooienuitwerpselen

Controleer de huid en vacht van je kat op vlooien. Kijk of de huid rood is en zoek naar vlooienuitwerpselen (zwarte korreltjes). Controleer met een natte tissue of het vlooienuitwerpselen zijn: die worden namelijk rood als je ze uitsmeert. Zoek bij de ligplaats van de kat naar witte speldenknopjes (vlooieneitjes).

 

TIP: verzorging

Gebruik een goed antivlooienmiddel

 

Gebruik een vlooienmiddel dat verkrijgbaar is bij je dierenspeciaalzaak of dierenarts. Er zijn heel veel verschillende soorten middelen: pipetjes voor in de nek, spray, vlooienbanden enz. Informeer bij je dierenspeciaalzaak of dierenarts naar het middel dat het meest geschikt is voor jouw kat.

 

TIP: omgeving

Stofzuigen is erg belangrijk

Stofzuig eerst en behandel daarna de omgeving. Door de trillingen van het stofzuigen komen de nog niet ontpopte vlooien uit hun cocon. Zo bereik je meer vlooien met de spray.

 

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen