De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Help mijn kat of hond heeft vlooien! Wat nu?

Een vlooienbesmetting kan erg hardnekkig zijn. Een vlo legt eitjes op de vacht van jouw huisdier, de eitjes vallen op de grond en jouw huis is in een mum van tijd besmet.

 

Uit de eitjes komen larven, die zich na één tot twee weken een cocon spinnen. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn, zal de volwassen vlo zich uit de cocon bevrijden om vervolgens uw hond of kat te parasiteren.

De vlo brengt speeksel met antistollingsfactoren in de huid van jouw huisdier in en voedt zich met bloed van het dier. Na een verblijf van twee à drie dagen in de vacht, kan de vrouwelijke vlo alweer herbeginnen met het leggen van eitjes.

Het kan gebeuren dat uw kat of hond overgevoelig reageert op een vlooienbeet. Het dier krijgt dan ernstige jeuk, haaruitval en kan zichzelf verwonden door het krabben. Vlooien kunnen bovendien ook ziekteverwekkers overbrengen zoals bacteriën en  darmparasieten.

Wanneer vlooien jouw huisdier bijten, produceren ze uitwerpselen die eruit zien als zwarte puntjes. Op een stukje nat keukenpapier laten deze zwarte puntjes een bloedvlekje achter. Zo kan je zeker weten dat je huisdier vlooien heeft.

 

Het is aangeraden om drie soorten behandelingen te combineren om de vlooien volledig uit te roeien:

  • Er moet een anti-parasitair product worden gebruikt zoals een spray of spot-on om de levende vlooien op de vacht van het dier te doden.
  • Ten tweede wordt het aangeraden een zogenaamde IGR te gebruiken, die de ontwikkelingscyclus van de vlo blokkeert. Er zijn IGR beschikbaar voor gebruik op de vacht van het dier, en voor gebruik in de omgeving.
  • Ten derde wordt best ook een product gebruikt dat volwassen vlooien in de omgeving doodt;

 

Om nieuwe besmettingen te voorkomen controleer je jouw huisdier best regelmatig op vlooien, eventueel met behulp van een ijzeren vlooienkam. Was kussens en dekentjes regelmatig en stofzuig jouw woning grondig.

Wanneer de kans op een nieuwe besmetting erg groot is, zoals bij een huishouden met meerdere dieren, bij dieren die veel tijd buiten doorbrengen, of bij dieren met een vlooienallergie, kan het preventief gebruiken van anti-vlooienmiddelen aangewezen zijn. Bespreek met je dierenarts wat je best doet om een besmetting te voorkomen.

 

 

 Ontdek nu Royal Canin voor uw kat bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts in uw buurt.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen