De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Spelletjes met je hond. Ook in huis!

“Als ik een bal pak, is Max meteen enthousiast, want hij weet dat we een spelletje gaan doen.” Met een bal spelen is een van de vele mogelijkheden om iets leuks te doen met je hond. In dit artikel lees je meer over hondenspelletjes die je in huis kunt doen.

 

Waarom spelen met je hond?

Spelen met je hond is niet alleen heel leuk, maar ook nuttig. Tijdens het spelen:

- versterk je de band die jullie hebben

- blijft je hond in beweging en help je overgewicht te voorkomen

- leert je hond en blijft hij mentaal fit

- voed je hem op

Sterkere band met je hond

Door samen spelletjes te doen, krijg je een sterkere band. Commando’s aanleren gaat ook makkelijker als je vaker tijd met elkaar doorbrengt. Maak van kleine commando’s een spel. Maak ‘zit’ bijvoorbeeld moeilijker door ‘blijf’ te leren.

Laat je hond zitten, ga steeds iets verder weg staan en beloon hem regelmatig.

Bewegen maakt minder dik

Door spelletjes met je hond te spelen houd je hem in beweging en help je overgewicht tegen te gaan. Je kunt dit ook prima in huis doen. Zo kun je van een regenachtige dag toch nog een actieve dag maken. Lees zeker ook de tips.

Blijf positief en geduldig

Een positieve instelling en geduld zijn de toverwoorden bij het leren. Soms kan het langer duren dan je had gehoopt. Bedenk dan dat het een spelletje is en dat het voor allebei leuk moet blijven. Beloon hem op tijd (of regelmatig) met een clicker, vriendelijke woorden of een brokje.

Tip: gedrag

Verstop alles

Je kunt van alles verstoppen: een bal, knuffel, brokje of jezelf. Zorg dat je hond het speeltje de eerste keer nog kan zien en maak het steeds moeilijker. Je hond zal het zoeken heel interessant vinden. Ga zelf achter de bank zitten en roep “zoek baas”. Jij bent dan de beloning.

Tip: leefomgeving

Zorg altijd voor nieuwe verstopplekken

Kent je hond alle verstopplekjes al? Zoek dan naar nieuwe plekjes in de gang of tuin. Je kunt ook hogere verstopplekken zoeken, zoals bovenop een stoel. Dat is moeilijker voor je hond. Door steeds iets nieuws te verzinnen, blijft het spel voor je hond een uitdaging.

Tip: voeding

Geef niet alleen eten als beloning

Eten (behalve beloningsbrokjes met een zeer laag energiegehalte) is niet de enige beloning voor je hond. Vooral als je hond aanleg heeft om te dik te worden, kan je hem beter met iets anders belonen. Gebruik daarom ook:

  • Een Clicker (vergt wel oefening) (link met: wat is een clicker)

  • Vriendelijke woorden (versterkt jullie band)

Een speeltje (bijvoorbeeld bij het zoeken)

Tip: gedrag

Geef je hond een doel

Hondenrassen zijn van oorsprong vaak ontstaan voor een speciaal doel, zoals kuddes bewaken, wild terugbrengen of zelf wild opsporen. Probeer spelletjes te doen die hierop aansluiten zodat je hond kan doen waar hij het best in is. Zo zorg je ervoor dat hij ook mentaal fit blijft.

 

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen