Een van de moeilijkste opdrachten voor katteneigenaars is om hun dier medicijnen toe te dienen.
Als uw kat correct gevaccineerd is, is hij al beschermd tegen de meest ernstige en vaakst voorkomende ziekten, zoals leukose en het calicivirus. Toch moet u uw kat soms bijkomende medicijnen toedienen, bijvoorbeeld om hem te ontwormen. Medicijnen oraal toedienen bij katten is niet altijd vanzelfsprekend.
Praktische tips
Omdat medicijnen toedienen aan katten niet gemakkelijk is, geven we graag enkele praktische tips.
Een eerste praktische truc om medicijnen toe te dienen is via de voeding. Als uw kat gewoonlijk natte voeding krijgt, kunt u de pastille in de voeding verstoppen en hopen dat uw kat hem zo vanzelf inslikt. U kunt ook een gehaktballetje gebruiken, maar het is wel altijd aan te bevelen om aan uw dierenarts te vragen of het medicijn wel met voeding ingenomen mag worden. Sommige medicatie moet namelijk nuchter toegediend worden.
Bovendien bestaat het risico dat uw dier een afkeer van zijn voeding ontwikkelt. Doordat het medicijn zijn smaak afgeeft aan de voeding, kan de kat de voeding gaan associëren met deze vaak onaangename smaak, en daardoor zijn gebruikelijke voeding beginnen weigeren.
Een handiger alternatief zijn de zachte, kneedbare snoepjes die speciaal ontwikkeld werden om makkelijker medicijnen te kunnen toedienen. Deze snoepjes hebben een extreem zachte textuur, zijn in verschillende stukken deelbaar en hebben een zeer aantrekkelijke geur en smaak. Ook in dit geval vraagt u best aan uw dierenarts welk snoepje u het best kunt gebruiken.
Het is aan te raden om uw kat eerst vertrouwd te maken met de smaak van het snoepje zelf door hem er eerst zo een stukje van te geven. Daarna verstopt u de pastille in het snoepje en kneedt u het tot een balletje, dat u aan uw kat geeft. Maak het balletje zo klein mogelijk zodat uw kat niet geneigd is om erop te kauwen. De snoepjes zijn verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken en dierenartsen.
Naast de voeding kunt u ook een pillenschieter gebruiken. Een pillenschieter is een kunststof hulpmiddel met een houdertje waarin u de pastille kunt aanbrengen.
Het uiteinde van de pillenschieter wordt in de bek van het dier geplaatst, waarna men de pillenschieter indrukt. Zo belandt de pastille rechtstreeks in de mond van de kat.
Andere mogelijkheid: een pillenpletter. Een pillenpletter is een kunststof apparaatje waarmee u een pastille tot poeder kunt vermalen. Dat poeder mengt u vervolgens onder de voeding van de kat. Geef uw kat op dat ogenblik maar een klein beetje voeding om zeker te zijn dat hij alles opeet en dat hij het medicijn volledig inslikt.
Let wel op, want u kunt niet alle pillen in poedervorm gebruiken. Vraag daarom altijd eerst aan uw dierenarts of het betreffende medicijn geschikt is om als poeder te gebruiken.
Als u uw kat een medicijn moet toedienen, is het belangrijk dat u altijd raad vraagt aan uw dierenarts. Hij kan u de beste tips geven om uw dier in alle veiligheid te behandelen.
Doe NOOIT aan zelfmedicatie. Enerzijds kunnen bepaalde geneesmiddelen voor mensen dodelijk zijn voor dieren en anderzijds zijn de zichtbare symptomen soms maar secundaire symptomen. Met een zelfgekozen behandeling kunt u de behandeling van de dierenarts verstoren.
SOURCES
Easterly, S. (2010).Your older cat: a complete guide to nutrition, natural health remedies, and veterinary care. New York: Simon & Schuster.
Flament, B. (2010).Guide du chat. Bruxelles : Royal Canin Belux N.V.
Giving oral medications to a cat. Consulté le 3 mars 2016 via http://www.vetmed.wsu.edu/ClientED/cat_meds.aspx
Pilling your cat. Consulté le 3 mars 2016 via http://www.allfelinehospital.com/pilling-your-cat.pml
Rodan, I., Heath, S. (2016).Feline behavioral health and welfare. Saint Louis: Elsevier.
Royal Canin. (2001).Encyclopédie du chat. Paris : Aniwa SA.
Virbac Nederland. (2014).Compendiumtekst Easypill Virbac.Consulté le 2 mars 2016 via http://www.virbac.nl/producten/kat/voedingssupplementen/easypill-kat
Vergelijkbare items
De ontwikkeling van je puppy op de leeftijd van ruim 10 maanden*