Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Hoe communiceren katten

Hoe communiceren katten

De communicatie tussen katten is zeer subtiel en ontgaat ons vaak volledig. Ze gebruiken namelijk niet alleen hun stem, maar vertellen ook veel met hun lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen, geuren en visuele signalen.

Lichaamstaal

Lichaamshouding, stand van de oren en de snorharen, vorm van de ogen en de grootte van pupillen – de kat communiceert voortdurend met haar lichaam en gezicht. Lees meer in het artikel ‘Hoe communiceren katten: lichaamstaal’.

Geluiden

Miauwen, krijsen, blazen en spinnen – de kat gebruikt verschillende geluiden die elk hun eigen betekenis hebben. Lees meer in het artikel ‘Hoe communiceren katten: geluiden’.

Geuren

Met geuren geeft de kat haar territorium en leefgebied aan, maar ook wie bij haar groep horen. Ze geeft kopjes, wrijft met haar lichaam tegen voorwerpen, andere dieren of mensen, krabt aan voorwerpen en sproeit om haar eigen geur af te zetten. Lees meer in het artikel Hoe communiceren katten: geuren en zichtbare signalen’

Zichtbare signalen

Krabben aan bomen en voorwerpen doet de kat niet alleen om haar eigen geur af te zetten, maar ook om een duidelijk zichtbaar signaal achter te laten: ‘Hier was ik, deze plaats is van mij!’ Ze kan zelfs ontlasting onbedekt laten om de grenzen van eigen leefgebied aan te geven.

 

TIP Verzorging

Koop een krabpaal voor je kat

Je kat krabt om haar nagels te verzorgen, spieren te strekken en haar territorium te markeren. Bied je kat daarom een goede krabpaal aan – hiermee bescherm je tegelijkertijd je meubelen. Zet de krabpaal naast de looproute van je kat in huis. Anders zal ze hem niet willen gebruiken.

 

TIP Gedrag

Volg een basiscursus over kattengedrag

De lichaamstaal van katten is complex. Vele gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen zijn moeilijk uit te leggen in een kort tekstje. Wil je meer weten, volg dan eens een basiscursus over kattengedrag, bijvoorbeeld bij Tinley. Of koop een boek over kattengedrag. Je zult hierdoor je kat veel beter gaan begrijpen.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen