De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Wanneer is de ontlasting van mijn kat 'te slap'?

Wanneer is de ontlasting van mijn kat 'te slap'?

Als uw kat eens diarree heeft, is dat echt niet erg. Als de dunne ontlasting echter aanhoudt, kan dat betekenen dat er meer aan de hand is. Maar wanneer heeft uw kat nu precies diarree en wat is een goede consistentie van de ontlasting?

Van slap naar te droog


De ontlasting van de kat kan beoordeeld worden aan de hand van vijf niveaus.
1 is dunne ontlasting, ook wel diarree genoemd.
2 is te zachte, niet goed gevormde ontlasting
3 is gevormde ontlasting, maar nog te zacht
4 is goed gevormde droge ontlasting, maar niet te droog
5 is te droge en vaak te harde ontlasting

De optimale score is 4; een goed gevormde drol die niet te zacht is, maar ook zeker niet te hard.
Wat als de ontlasting niet in orde is?
De ontlasting van uw kat zegt iets over hoe haar spijsvertering werkt en over de voeding die ze krijgt. Als de ontlasting eens iets harder of slapper is, kan dat geen kwaad. Maar als haar uitwerpselen structureel te zacht of te hard zijn, is de kans groot dat haar voeding niet geschikt is of dat ze problemen heeft met haar spijsverteringsstelsel. Te droge ontlasting kan ook duiden op vochttekort.

Neem dan altijd contact op met uw dierenarts om na te gaan wat er aan de hand kan zijn.

Voeding

Voeding speelt een grote rol bij de vorming van de ontlasting van uw kat. Als ze een mooie 'nummer 4-drol' heeft, geeft u waarschijnlijk een goede voeding, waar ze optimaal haar voedingsstoffen uit kan opnemen.

Als uw kat een gevoelig spijsverteringssysteem heeft, raakt dit snel verstoord als ze een voeding krijgt die bijvoorbeeld lastiger verteerbaar is. Licht verteerbare en speciale voeding voor een gevoelig maag-darmstelsel kan dan vaak uitkomst bieden.

Vraag uw dierenarts om advies


Ga liever niet zelf van alles proberen met voedingen. Van het wisselen van voeding kan uw kat namelijk juist ook weer diarree krijgen.

Bezoek daarom bij voorkeur eerst uw dierenarts om andere gezondheidsaandoeningen uit te sluiten en samen te overleggen welke voeding het meest geschikt zou zijn voor uw kat.

Schakel vervolgens rustig in zeven dagen over op de nieuwe voeding; elke dag een beetje meer nieuwe en minder oude voeding, tot u helemaal overgeschakeld bent.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen