De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Hoe kunt u met voeding de huid en vacht van uw kat ondersteunen?

Hoe kunt u met voeding de huid en vacht van uw kat ondersteunen?

De huid, het grootste orgaan van het lichaam, heeft vele functies. Bovendien vernieuwen de huid en vacht zich voortdurend, waarbij een constante aanvoer van voedingsstoffen noodzakelijk is. Met een gepaste voeding ondersteunt u de huid en de vacht van uw kat.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Functies van de huid.

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. De huid vormt een barrière tussen het lichaam en de buitenwereld en beschermt het lichaam tegen ziekteverwekkers, uitdroging en mechanische letsels. Daarnaast speelt de huid een belangrijke rol bij het in stand houden van de lichaamstemperatuur. Bij de meeste katten is vrijwel alle huid bedekt met haar, dat regelmatig wordt afgeworpen. Ook kan het dier via de huid warmte, koude en pijn voelen. De huid vervult daarnaast nog een aantal belangrijke taken, zoals de opslag van vocht, zouten en vet, en de productie van hormonen en pigmenten. De stand van de haren speelt ook een rol in de lichaamstaal van de kat. Tot slot geven de huid en vacht een eerste indruk van de algemene gezondheid van de kat. Een kat wiens dieet ontoereikend is om aan zijn voedingsbehoeften te voldoen, zal een doffe, droge vacht hebben.

Verharen?

Zodra het warmer wordt ruilt uw kat haar dikke wintervacht voor een lichtere zomervacht. Dit kan gepaard gaan met veel haarverlies. Ruien komt niet enkel door de temperatuur, maar ook door het korter of langer worden van de dagen. Net als bij mensen groeit het haar van een kat het hele jaar door. Bij katten die het hele jaar door binnen blijven, kan de seizoensgebonden rui plaatsmaken voor een constantere rui het hele jaar door. Haarverlies laat letterlijk sporen na in uw huis. Dit kunt u deels onder controle houden door uw kat regelmatig te borstelen. Borstelen is goed voor het haar, de vacht en de huid.

Een evenwichtig en volledig dieet biedt de nodige voedingsstoffen om de haargroei te ondersteunen en draagt bij tot een gezonde vacht en huid.

Verliest uw kat plotseling veel haar en merkt u bijkomende klachten zoals krabben en korsten? Raadpleeg dan uw dierenarts.

De verschillende bouwlagen van de huid.

De huid bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag wordt de opperhuid genoemd. Deze bevat hoorncellen en pigmentcellen. De middelste laag is de lederhuid. Deze laag bestaat uit bindweefsel en bevat diverse structuren zoals bloedvaten, lymfevaten, talgklieren, haarzakjes en zenuwen. De onderste laag is het onderhuidse bindweefsel, dat de scheiding vormt tussen de huid en de spieren en pezen van het lichaam. Voeding heeft een grote invloed op de gezondheid van de huid en vacht, zowel bij gezonde dieren als bij huidaandoeningen.

Eiwitten

Ongeveer een derde van de dagelijkse eiwitbehoefte wordt gebruikt voor het onderhoud van de huid en vacht van uw kat. Als de eiwitten niet goed worden verteerd of van slechtere kwaliteit zijn, zullen ze niet beschikbaar zijn om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Ze zullen ook de darmwand, lever en nieren zwaarder belasten door de onverteerbare afvalproducten, die uit het lichaam verwijderd moeten worden.

Vitaminen, spoorelementen en antioxidanten.

De huid vormt een waterbestendige barrière die voorkomt dat schadelijke stoffen het lichaam binnengaan. De normale, gezonde huid vernieuwt zichzelf iedere drie tot zes weken en stelt daarvoor hoge eisen aan de voeding. Dit geldt nog veel meer wanneer de huid beschadigd is door bijvoorbeeld een ontsteking of letsels. Dan zijn extra voedingsstoffen (vitaminen, aminozuren en zink) nodig voor het herstel van de huid en ondersteuning van de huidfunctie. Vrije radicalen ontstaan in verhoogde mate bij uv-straling, ziekte en stress, dus ook bij huidaandoeningen. Deze vrije radicalen kunnen de cellen beschadigen en het verouderingsproces versnellen. Natuurlijke antioxidanten in de voeding helpen vrije radicalen te neutraliseren.

Essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren zijn hoofdbestanddelen van vetten. Vetten kunnen in het lichaam fungeren als energiebron, maar kunnen ook structurele functies vervullen. Zo zijn vetten onderdeel van de celmembranen in het lichaam en de lipoproteïnen in het bloed. Essentiële vetzuren zijn vetzuren die door het lichaam zelf niet kunnen worden aangemaakt, maar via de voeding moeten worden opgenomen. Deze essentiële vetzuren zijn van belang voor de opbouw van de huid. Het hoge gehalte aan essentiële vetzuren in de voeding heeft dus een ondersteunende werking op de huidfunctie bij huidaandoeningen en overmatige haaruitval.

Het ideale dieet moet worden aangepast aan de specifieke levensfase van uw kat (d.w.z. kitten, volwassene, senior) en de gezondheidstoestand. Kwaliteit en balans zijn in alle gevallen de sleutels tot goede voeding.

Wist u dat?

  • Het verharen afhankelijk is van het lengen en korten van de dagen?
  • Ongeveer een derde van de dagelijkse eiwitbehoefte wordt gebruikt voor het onderhoud van de huid en vacht van uw kat?
  • Natuurlijke antioxidanten in de voeding de schadelijke effecten van uv-stralen, ziekte en stress helpen te beperken?
QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen