De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Het kriebelt in de zomer

Het kriebelt in de zomer

De zomer heeft heel wat positieve effecten: we komen meer buiten, zijn actiever en zoeken anderen op. Maar voor uw kat is de zomer niet aleenl rozengeur en maneschijn! Lees hieronder waarom de zomer ook het seizoen van de jeuk wordt genoemd.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Zomer en jeuk

De zomer is het seizoen van de uitstappen, festivals, buitenactiviteiten en terrasjes… Kortom, voor velen is de zomer het beste seizoen van het jaar. Maar voor uw kat is de zomer niet alleen rozengeur en maneschijn. Meerdere studies bevestigen het: de zomer is ook het seizoen van de jeuk. Deze seizoensgebonden kriebelpiek komt niet alleen doordat het vochtiger en warmer is, maar ook doordat er meer pollen en beestjes zoals teken en vlooien circuleren.

Vlooien?

Een vlo is een kleine, bloedzuigende parasiet die voor veel ellende kan zorgen. Uw kat kan vlooien krijgen door contact met andere katten en honden, maar kan ook vlooien oplopen in haar omgeving. Zelfs uw kleren kunnen als transport dienen voor vlooien en brengen deze parasiet ongezien tot bij u thuis.

Vlooien veroorzaken heel wat jeuk, maar kunnen ook aanleiding geven tot overdreven (allergische) reacties bij gevoelige katten. Vlooien zijn namelijk de eerste oorzaak van huidallergieën bij katten. Of beter gezegd: heel wat katten zijn overgevoelig voor het speeksel van vlooien. Bij elke vlooienbeet gaan deze katten zichzelf likken, krabben of bijten, soms wel tot bloedens toe. Deze letsels gaan op hun beurt ontsteken, met nog meer jeuk tot gevolg. Deze vicieuze cirkel veroorzaakt een langdurige huidaandoening waarbij de huid onomkeerbaar verandert.

Het herkennen van een vlooienallergie bij katten is niet altijd even gemakkelijk. Vreemd genoeg vinden dierenartsen doorgaans minder vlooien op katten met een vlooienallergie. Gevoelige katten zijn wellicht beter in het verwijderen van vlooien door het veelvuldig likken en bijten.

Tot slot kunnen vlooien ook wormen en bacteriën overdragen van kat tot kat. Controleer daarom regelmatig de vacht van uw kat op vlooien en vlooienuitwerpselen (zwarte korreltjes). Dit kan het best met een speciaal (vlooien)kammetje. Behandel ze ook het hele jaar door met een antivlooienmiddel.

De vlooieneitjes zitten niet op de kat, maar in haar ruime omgeving. Het is daarom belangrijk om de omgeving vlovrij te maken en te houden. Stofzuig alle hoeken en gaten van uw huis en reinig regelmatig de spullen van uw kat. Bij erge infestaties bestaan er ook antivlooienmiddeltjes om de omgeving te behandelen.

Informeer bij de dierenarts naar alle middelen die het meest geschikt zijn voor uw kat.

Atopie, een zomerziekte?

Atopie of atopische dermatitis is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen die deel uitmaken van de omgeving. Deze stoffen, ook allergenen genoemd, zijn voor de meeste katten dus helemaal onschadelijk. Maar bij een aantal katten veroorzaakt een allergeen een hevige reactie die leidt tot jeuk en ontsteking. Hoewel katten met atopie het hele jaar door klachten kunnen vertonen, komen klachten het vaakst voor in de zomer. Hoe atopie ontstaat, is nog niet volledig uitgeklaard, maar we weten dat erfelijkheid een rol speelt.

De diagnose en behandeling zijn niet gemakkelijk, en de dierenarts en het baasje belanden vaak in een traject van proberen en uitsluiten. Eén doel is het vermijden van de blootstelling aan allergenen waarop het dier heftig reageert. Dit is praktisch moeilijk uitvoerbaar. Vaak wordt gekozen om de oorzaken van jeuk te beperken tot een minimum. Dit kan bijvoorbeeld met antibiotica, medicatie tegen gisten of bepaalde antiseptische shampoos. Deze shampoos kunnen ook preventief gebruikt worden. Daarnaast stelt de dierenarts een behandelplan in om de overgevoeligheid te verminderen. Dit kan bestaan uit medicijnen die het afweersysteem afremmen. Over het algemeen werken deze middelen goed, maar ze kunnen ook ongewenste bijwerkingen veroorzaken, die vooral kunnen optreden bij langdurig gebruik (wat bij atopie nodig is). De afweer afremmen kan in heel wat gevallen ook door te hyposensibiliseren, waarbij het lichaam geleidelijk meer allergenen leert te verdragen. Tot slot zijn er speciale voedingen met bestanddelen die de barrièrefunctie van de huid verbeteren en het afweersysteem helpen te reguleren.

Bij huidaandoeningen zoals overgevoeligheid voor vlooienbeten, atopie of bij een bacteriële huidontsteking kan de huidfunctie verstoord zijn. Speciale dieetvoedingen bevatten specifieke ingrediënten die de huidfunctie ondersteunen bij huidaandoeningen en overmatige haaruitval. Bij dieren met een huidaandoening kan uw dierenarts uw huisdier daarom een speciale dieetvoeding adviseren.

Wist u dat?

  • Vlooien het vaakst voorkomen in de zomer, maar u een vlooienplaag kunt voorkomen door het hele jaar door te behandelen?
  • Atopie een overgevoeligheid is voor stoffen die deel uitmaken van een normale omgeving?
  • Er specifieke voeding bestaat die de huid ondersteunt en de huidfunctie helpt te herstellen bij huidaandoeningen?
QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

De meningen van onze klanten
5/5
2 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen