De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Het kriebelt in de zomer

Het kriebelt in de zomer

De zomer heeft heel wat positieve effecten: we komen meer buiten, zijn actiever en brengen meer tijd door met onze trouwe viervoeters. Maar voor uw hond is de zomer niet alleen rozengeur en maneschijn! Lees hieronder waarom de zomer ook het seizoen van de jeuk wordt genoemd.

Zomer en jeuk

De zomer is het seizoen van de uitstappen, festivals, buitenactiviteiten en terrasjes… Kortom, voor velen is de zomer het beste seizoen van het jaar. Maar voor uw hond is de zomer niet alleen rozengeur en maneschijn. Meerdere studies bevestigen het: de zomer is ook het seizoen van de jeuk. Deze seizoensgebonden kriebelpiek komt niet alleen doordat het vochtiger en warmer is, maar ook doordat er meer pollen en beestjes zoals teken en vlooien circuleren.

Vlooien?

Een vlo is een kleine, bloedzuigende parasiet die voor veel ellende kan zorgen. Uw hond kan vlooien krijgen door contact met andere honden en katten, maar kan ook vlooien oplopen in zijn omgeving. Zelfs uw kleren kunnen als transport dienen voor vlooien en brengen deze parasiet ongezien tot bij u thuis.

Vlooien veroorzaken heel wat jeuk, maar kunnen ook aanleiding geven tot overdreven (allergische) reacties bij gevoelige honden. Of beter gezegd, sommige honden zijn overgevoelig voor het speeksel van vlooien. Eén vlo kan dan al zorgen voor heftige jeuk en een enorm rode, geïrriteerde huid. Doordat uw hond zich vervolgens buitensporig veel krabt, kunnen er wondjes ontstaan die kunnen ontsteken. Vlooien kunnen ook wormen en bacteriën overdragen van hond tot hond.

Controleer daarom regelmatig vacht van uw hond op vlooien en vlooienuitwerpselen (zwarte korreltjes). Dit kan het best met een speciaal (vlooien)kammetje. Behandel hem ook het hele jaar door met een antivlooienmiddel.

De vlooieneitjes zitten niet op de hond, maar in zijn ruime omgeving. Het is daarom belangrijk om de omgeving vlovrij te maken en te houden. Stofzuig alle hoeken en gaten van uw huis en reinig regelmatig de spullen van uw hond. Bij erge infestaties bestaan er ook antivlooienmiddeltjes om de omgeving te behandelen.

Informeer bij de dierenarts naar alle middelen die het meest geschikt zijn voor uw hond.

Atopie, een zomerziekte?

Atopie of atopische dermatitis is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen die deel uitmaken van de omgeving. Deze stoffen, ook allergenen genoemd, zijn voor de meeste honden dus helemaal onschadelijk. Maar bij een op de vijf honden veroorzaakt een allergeen een hevige reactie die leidt tot jeuk en ontsteking. Hoewel honden met atopie het hele jaar door klachten kunnen vertonen, komen klachten het vaakst voor in de zomer. Hoe atopie ontstaat, is nog niet volledig uitgeklaard, maar we weten dat erfelijkheid een rol speelt.

De diagnose en behandeling zijn niet gemakkelijk, en de dierenarts en het baasje belanden vaak in een traject van proberen en uitsluiten. Eén doel is het vermijden van de blootstelling aan allergenen waarop het dier heftig reageert. Dit is praktisch moeilijk uitvoerbaar. Vaak wordt gekozen om de oorzaken van jeuk te beperken tot een minimum. Dit kan bijvoorbeeld met antibiotica, medicatie tegen gisten of bepaalde antiseptische shampoos. Deze shampoos kunnen ook preventief gebruikt worden. Daarnaast stelt de dierenarts een behandelplan in om de overgevoeligheid te verminderen. Dit kan bestaan uit medicijnen die het afweersysteem afremmen. Over het algemeen werken deze middelen goed, maar ze kunnen ook ongewenste bijwerkingen veroorzaken, die vooral kunnen optreden bij langdurig gebruik (wat bij atopie nodig is). De afweer afremmen kan in heel wat gevallen ook door te hyposensibiliseren, waarbij het lichaam geleidelijk meer allergenen leert te verdragen. Tot slot zijn er speciale voedingen met bestanddelen die de barrièrefunctie van de huid verbeteren en het afweersysteem helpen te reguleren.

Hotspot?

Een hotspot of pyotraumatische dermatitis is een lokale huidontsteking die de hond zelf veroorzaakt door te likken, te bijten en te krabben. Hotspots kunnen in enkele uren ontstaan en breiden zich over het algemeen snel uit. Een hotspot ziet eruit als een rode, natte plek die zich snel uitbreidt en jeuk veroorzaakt. De hond gaat krabben, likken en bijten, en soms zal de hond piepen van pijn.

Meestal is jeuk de oorzaak van het krabben en bijten. Jeuk ontstaat door bijvoorbeeld een vlooien- of een tekenbeet, of door een allergie. Ook een oorontsteking kan de jeukbron zijn waardoor de hond gaat krabben. Door het bijten en krabben gaat de opperhuid stuk en kunnen huidbacteriën, die normaliter geen problemen geven, een ontsteking veroorzaken. Door deze huidontsteking ontstaat er nog meer jeuk, waardoor de hond nog meer gaat krabben, bijten en likken. Deze vicieuze cirkel leidt snel tot een uitgebreide natte huidontsteking.

Als u een hotspot opmerkt, neemt u best zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts, die een gepaste behandeling zal opstarten. Ook voor het voorkomen van een hotspot, voornamelijk door alle oorzaken van jeuk weg te nemen, kan uw dierenarts een adviserende rol hebben.

Bij huidaandoeningen zoals overgevoeligheid voor vlooienbeten, atopie of bij een bacteriële huidontsteking kan de huidfunctie verstoord zijn. Speciale dieetvoedingen bevatten specifieke ingrediënten die de huidfunctie ondersteunen bij huidaandoeningen en overmatige haaruitval. Bij dieren met een huidaandoening kan uw dierenarts uw huisdier daarom een speciale dieetvoeding adviseren.

Wist u dat?

  • Vlooien het vaakst voorkomen in de zomer, maar u een vlooienplaag kunt voorkomen door uw dier het hele jaar door te behandelen?
  • Atopie een overgevoeligheid is voor stoffen die deel uitmaken van een normale omgeving?
  • Er specifieke voeding bestaat die de huid ondersteunt en de huidfunctie helpt te herstellen bij huidaandoeningen?
De meningen van onze klanten
4/5
2 mening
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen