De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

De symptomen van spijsverteringsproblemen bij uw kat

De symptomen van spijsverteringsproblemen bij uw kat

Als u zich ervan bewust ben op wat u moet letten om vast te stellen dat uw kat een spijsverteringsprobleem heeft, kan dit ertoe bijdragen dat hij/zij zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgt - lees hier meer over de veelvoorkomende symptomen.

Als het gaat om spijsverteringsproblemen, kunnen katten last hebben van meerdere problemen veroorzaakt door veel verschillende zaken – als u met andere woorden weet hoe u de tekenen van een spijsverteringsprobleem kunt herkennen, kan dit heel nuttig zijn.

Uw kat heeft moeite met eten of slikken

Als uw kat een obstructie in de slokdarm heeft (zoals bijvoorbeeld een haarbal) of als de spieren in de slokdarm of maag niet goed werken, kunt u merken dat ze moeite hebben met eten of slikken.

U zult merken dat ze niet zullen eten - wat pijnlijk zou kunnen zijn - en wanneer ze dat doen kan het moeilijk gaan of kunnen er gespannen uitzien. Ze kunnen voedsel oprispen, in dit geval geven ze passief voedsel terug, normaal gebeurt dit snel na het eten en zonder enige waarschuwing. Ze kunnen hoesten of een slechte adem hebben, veroorzaakt door onverteerd voedsel dat geblokkeerd zit in hun slokdarm.

Je kat braakt of heeft haarballen

Vanwege hun carnivore levensstijl is het niet ongebruikelijk voor katten dat ze af en toe braken, vooral als ze iets hebben gegeten dat door hun lichaam als schadelijk wordt beschouwd. Frequent braken, oftewel twee keer per maand of meer, kan een indicator zijn van een ernstiger probleem, zoals een infectie, ontstekingsziekten of zweren. Wanneer uw kat braakt, komt er eten terug dat gedeeltelijk verteerd is in de maag, vaak behoorlijk lang na het eten. Dit is iets anders dan oprispen, wat een passievere, onmiddellijke reactie is.

Als uw kat een compacte, matte klomp haar oprispt, lijdt hij/zij mogelijk aan haarballen. Deze worden veroorzaakt wanneer overtollig haar dat door het wassen wordt ingeslikt, samenklit in het spijsverteringskanaal van uw kat. Normaal gesproken zal uw kat deze haartjes verteren en uitscheiden, maar als er teveel zijn, kan het lichaam dit niet doen en worden haarballen gevormd. Dit is een specifiek probleem bij binnenkatten, omdat ze veel meer tijd besteden aan het wassen van zichzelf dan buitenkatten.

kat geeuwt

Uw kat heeft diarree

Net als braken kan diarree een aanwijzing zijn voor een ergere ziekte die uw kat beïnvloedt. Dierenartsen maken het onderscheid tussen diarree uit de dikke darm en dunne darm, gekenmerkt door verschillende symptomen en met verschillende oorzaken.

Als uw kat diarree van de dikke darm heeft, zal zijn/haar ontlasting van hetzelfde volume zijn of meer dan normaal, maar bevatten het vaak bloed of slijm. U kunt ook merken dat hun ontlasting aan het eind van de dag zachter is. Uw kat zal ook een behoefte vertonen om zijn darmen dringend en frequenter te ledigen.

Bij diarree van de dunne darm heeft uw kat een groot volume stoelgang, kan het een kleurvariatie hebben tussen groen of oranje en kan het onverteerd voedsel bevatten. Uw kat kan ook lijden aan braken, gewichtsverlies en winderigheid.

Een van de problemen bij het controleren van de ontlasting van uw kat is dat uw kat mogelijk naar buiten gaat om zijn/haar darmen te ledigen. Als dit het geval is, controleer dan of uw kat uitwerpselen rond zijn/haar anus heeft, want dit kan een aanwijzing zijn voor diarree en controleer hoe vaak uw kat naar buiten gaat.

Als u merkt dat uw kat een van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om hem/haar naar een dierenarts te brengen, zodat de oorzaak van het probleem kan worden vastgesteld en uw kat de juiste behandeling kan krijgen. Veel problemen met de spijsvertering kunnen worden verlicht of beheerd met het juiste dieet, dus vraag uw dierenarts om advies over het beste voedsel dat uw kat nodig heeft om zijn spijsvertering te ondersteunen.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen