De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Hoe uw kattenvoeding zijn/haar spijsvertering ondersteunt

Hoe uw kattenvoeding zijn/haar spijsvertering ondersteunt

Elk onderdeel van uw kattenvoeding kan worden gebruikt om hun spijsverteringsgevoeligheden te ondersteunen en te beheren, van de juiste mix van vezels tot hoogwaardige eiwitten.

Alle katten kunnen op een bepaald moment in hun leven last hebben van spijsverteringsproblemen, maar met het juiste dieet kunt u deze gevoeligheden helpen verminderen en het ongemak dat ze kunnen voelen verlichten.

De rol van eiwitten in uw kattenvoeding

Eiwit is de bouwsteen van het lichaam van uw kat, van de huid en het haar tot de klauwen en antilichamen. Het is ook een bron van glucose, wat essentieel is voor het goed functioneren van de hersenen, nieren en rode bloedcellen van uw kat en hun belangrijkste energiebron.

Helaas kan eiwit ook een van de hoofdoorzaken zijn van spijsverteringsproblemen bij katten. Goed verteerbare eiwitten kunnen hun symptomen verlichten, omdat deze het spijsverteringskanaal nodig hebben om minder “werk” te moeten doen om de voedingsstoffen te laten opnemen. Hypoallergene diëten gebruiken enkelvoudige eiwitbronnen, zoals gehydrolyseerd eiwit of eiwitten die minder vaak voorkomen, om de waarschijnlijkheid van intestinale verergering veroorzaakt door allergene reacties te verminderen.

Vetten uw kattenvoeding

Vet is een energierijke bron voor uw kat, dat meer dan twee keer zoveel energie bijdraagt ​​aan hetzelfde gewicht in vergelijking tot eiwitten of koolhydraten. Essentiële vetzuren zijn ook belangrijk voor het gezond functioneren van bepaalde organen, zoals de huid en vet kan helpen het gewichtsverlies bij katten met ernstige maagaandoeningen te verminderen.

Teveel vet kan echter het spijsverteringskanaal van uw kat irriteren, vooral als ze symptomen van diarree vertonen. Uw dierenarts kan u adviseren over het juiste niveau aan vet voor de conditie, de leeftijd en de levensstijl van uw kat, om hem/haar te voorzien van essentiële voedingsstoffen en de onnodige belasting van zijn spijsvertering te voorkomen.

Katten en koolhydraten

Katten hebben koolhydraten niet op dezelfde manier nodig als mensen, maar het is een goede bron van glucose en kan energie leveren in hun dieet. Er bestaan enkele misvattingen dat katten kunnen lijden aan glutenintoleranties of coeliakie net als mensen, echter dit is nog nooit vastgelegd. Dat gezegd zijnde, kunnen sommige katten wel allergisch zijn aan specifieke granen, daarom wordt rijst vaak gebruikt als alternatief koolhydraat in hypoallergeen voedsel om dit specifieke probleem te voorkomen.

Kat eet

Het gebruik van vezels in uw kattenvoeding

De juiste mix van vezels in uw kattenvoeding kan aanzienlijk bijdragen aan de gezondheid van hun maagdarmkanaal. Een vezelrijk dieet kan helpen voorkomen dat haarballen zich vormen - een specifiek probleem bij binnenkatten - en stimuleert de natuurlijke darmperistaltiek. Oplosbare vezels kunnen een gunstig effect hebben op de gastro-intestinale stroom en reguleren ook de microflora die in het spijsverteringsstelsel van uw kat leeft.

Vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen in uw kattenvoeding

Uw kat heeft een complexe mix van mineralen en vitamines nodig in sporenhoeveelheden om de effectieve werking van het lichaam te ondersteunen. Elke vitamine en mineraal heeft verschillende functies, zoals vitamine E, die werkt als een krachtige antioxidant en de huid voedt.

Pre- en pro-biotica kunnen ook nuttig zijn bij het onder controle houden van de spijsverteringsgevoeligheden van uw kat. Prebiotica zijn niet-verteerbare substraten of “platforms” waarop gunstige darmbacteriën worden aangemoedigd om te groeien, terwijl probiotica levende organismen zijn die een positieve invloed hebben op de microflora in het darmsysteem van uw kat. Beide kunnen worden gebruikt om de bacteriën in het spijsverteringskanaal van uw kat opnieuw in balans te brengen, ter ondersteuning van hun aanhoudende gezondheid.

Zorg ervoor dat u uw dierenarts consulteert als u denkt dat uw kat spijsverteringsproblemen heeft - zij kunnen u adviseren over de beste manier van handelen en over het juiste, uitgebalanceerde voedsel om de gezondheid van uw huisdier te ondersteunen.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen