De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Een kat met urologische problemen behandelen

Een kat met urologische problemen behandelen

Via medische interventie, het juiste dieet en een verbeterde levensstijl kunnen u en uw dierenarts samenwerken om de urologische problemen van uw kat te behandelen. In dit artikel vindt u hier meer informatie over.

Urologische problemen bij katten is veelvoorkomend, maar gelukkig kunnen deze zeer effectief worden behandeld door een combinatie van veranderingen in levensstijl en voeding. Als u merkt dat het gedrag van uw kat wat betreft plassen onlangs is veranderd, moet u allereerst langs uw dierenarts gaan.

Uw dierenarts en de urologische problemen van uw kat

Wanneer u een afspraak bij uw dierenarts bijwoont, zal deze een grondig onderzoek uitvoeren en u vragen naar de symptomen die uw kat vertoont. Deze kunnen de volgende zijn: inspanning moeten doen om te plassen, plassen in kleinere volumes dan normaal of helemaal niet urineren, ongemak vertonen bij het plassen en urine met een roze kleur (wat de aanwezigheid van bloed aangeeft).

Als uw dierenarts vaststelt dat uw kat een infectie heeft, zal hij/zij dit behandelen met antibacteriële middelen. Urologische problemen als gevolg van een infectie, zoals cystitis, komen soms voor bij katten, maar uw dierenarts zal dit kunnen uitsluiten.

Uw dierenarts kan vaststellen dat uw kat lijdt aan een “steen”. Dit is de opbouw van specifieke mineralen in de urine van uw kat, die normaal gesproken in staat zou zijn om te verwerken en weg te spoelen door te plassen. Deze mineralen kristalliseren tot een steen, vergelijkbaar met nierstenen bij de mens. Deze kunnen irriteren en de urologische organen van uw kat doen ontsteken, waardoor pijn ontstaat. Afhankelijk van de diagnose en de klinische situatie, zal uw dierenarts de steen operatief verwijderen en chemisch analyseren. Door dit te doen, kan hij/zij de exacte samenstelling achterhalen. Dit is van essentieel belang, omdat verschillende soorten steen verschillende behandelingen vereisen. Uw dierenarts kan ook een speciaal ontworpen dieet aanbevelen om stenen in de urinewegen effectief op te lossen.

Het behandelen van urologische problemen bij uw kat, vooral als ze idiopathisch zijn - dat wil zeggen, zonder een identificeerbare oorzaak - is een engagement op lange termijn, waar uw dierenarts u mee kan ondersteunen.

cat being checked by a vet

De urologische problemen van uw kat thuis behandelen

Na het eerste consult kan uw dierenarts u adviseren sommige aspecten van de levensstijl van uw kat te veranderen om de urologische gezondheid te helpen behouden. Katten met overgewicht lopen meer risico op stenen omdat ze minder vaak drinken en plassen, dus uw dierenarts kan u aanraden om u te helpen hen gewicht te laten verliezen en de hun beweging te laten verhogen.

Katten kunnen ook last hebben van urologische problemen als gevolg van stress thuis. Dit omvat stress die van eigenaar op kat kan overgaan, stress van het leven in een huishouden met meerdere katten of een aanzienlijke verandering in levensstijl. Uw dierenarts kan het volgende voorstellen om deze stress te verminderen:

  • Zorg ervoor dat uw kat permanent, gemakkelijk en veilig toegang heeft tot de kattenbak
  • Beperk de interactie tussen katten bij u thuis die niet met elkaar overeenkomen
  • Pas de omgeving van uw kat aan om stimulerender of veiliger te zijn
  • Geef anti-angst medicatie, plaats feromonen verstuivers of geef therapeutische voeding

De urologische problemen van uw kat behandelen via een dieet

De voeding van uw kat kan een effectieve rol spelen bij het ondersteunen van hun urologische gezondheid door het opnieuw in balans brengen van de pH van hun urine en het beperken van de hoeveelheid mineralen die het potentieel hebben om te kristalliseren en stenen te veroorzaken. Hun voedsel moet ook hoogwaardige eiwitbronnen bevatten, omdat deze de werkdruk op hun nieren verminderen en onnodige belasting voorkomen.

Natte voedingsmiddelen kunnen nuttig zijn omdat ze een hoog percentage water bevatten, waardoor uw kat wordt aangemoedigd vaker te plassen en zo zijn urinewegen te spoelen. Als uw kat echter de voorkeur geeft aan droog voedsel, kunt u hem/haar aanmoedigen om meer water te drinken door gebruik te maken van stromend water (zoals fonteintjes), de waterkom tot de rand te vullen, zodat uw kat deze gemakkelijk kan bereiken en de kom niet naast drukke locaties, voeding of de kattenbak te plaatsen. U kunt zelfs water met “smaakjes” aanbieden, zoals bronwater dat uit een kan met tonijn wordt afgetrokken of water dat wordt afgetrokken van ontdooide, gekookte garnalen.

Het is van cruciaal belang om uw dierenarts te consulteren voordat u thuis het urinewegsysteem van uw kat gaat verzorgen, voor het geval er een dringender probleem is waarvoor medische zorg nodig is. Uw dierenarts kan u adviseren over de beste manier van handelen en u bij elke stap ondersteunen.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen