De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Wat veroorzaakt plots gewichtsverlies bij katten?

Wat veroorzaakt plots gewichtsverlies bij katten?

Als je hebt gemerkt dat je kat plotseling afvallen, kan dit een symptoom zijn van een onderliggende aandoening of ziekte. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen.

Het gewicht van uw kat zal natuurlijk veranderen van kitten naar volwassene en worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals zijn/haar geslacht, ras, leeftijd, levensstijl en dieet. Maar als u merkt dat het gewicht van uw kat plotseling daalt, is het belangrijk om een ​​dierenarts te raadplegen, omdat dit een indicatie kan zijn van een ernstiger, achterliggend probleem.

Gastro-intestinale aandoeningen bij katten

Als uw kat last heeft van ongemak, pijn of irritatie in het spijsverteringsstelsel, kan dit leiden tot verlies van eetlust en uiteindelijk gewichtsverlies als de kat niet meer wil eten. Gastro-intestinale stoornissen kunnen onder andere zijn: inflammatoire darmaandoening (IBD), onevenwichtigheden in de darmflora, allergieën of problemen met de werking van de dunne darm. Als dit laatste het geval is, zal u ook merken dat de vacht en de huid van je kat er slechter aan toe zijn dan normaal.

Blokkades in de slokdarm van uw kat

Gewichtsverlies kan ook worden veroorzaakt door een verstopping in de slokdarm van uw kat, waardoor wordt voorkomen dat voedsel de maag bereikt en effectief door het spijsverteringssysteem wordt opgenomen. Dit kan een vreemd voorwerp zijn – een voorwerp dat ze per ongeluk hebben ingeslikt - of een fysiek abces of groei. Uw dierenarts zal een grondig onderzoek kunnen uitvoeren om het probleem te bepalen. Blokkades zoals deze gaan vaak gepaard met symptomen zoals anorexia, agitatie, halitose, oprispingen en duidelijke tekens dat uw kat pijn heeft.

Katten en leverziekte

Katten vertonen niet vaak klinische verschijnselen van leverziekte, pas wanneer dit vergevorderd is. Echter, een vroegtijdig waarschuwingssignaal is gewichtsverlies naast depressie, braken en anorexia.

chat qui dort

Uw kat en parasieten

Een aantal verschillende parasieten kan gewichtsverlies bij uw kat veroorzaken. De twee soorten, giardia en coccidia, veroorzaken beide ernstige diarree die kan leiden tot uitdroging en gewichtsverlies. Een specifieke versie van de tweede parasiet, toxoplasma gondii genaamd, kan worden doorgegeven aan mensen en wordt ingeslikt wanneer uw kat de cysten van de parasiet opeet die op de grond liggen. Het is essentieel dat u een dierenarts consulteert als u denkt dat uw kat een plaag heeft, omdat ze kunnen aangeven welke parasiet het is en hoe u uw kat (en uzelf) ertegen kunt beschermen.

Katten en haarballen

Katten spenderen een aanzienlijke hoeveelheid tijd aan het zichzelf wassen, dat hun lichaamstemperatuur regelt, hun haar en huid schoon houdt en ook helpt bij het beheersen van stress. Als hun haar echter niet goed door hun spijsverteringsstelsel wordt uitgescheiden, kan het samengeklit geraken en haarballen vormen. Deze brokken gematteerd haar kunnen leiden tot oprispingen, obstipatie, slokdarmblokkades, verlies van eetlust en uiteindelijk gewichtsverlies.

Vitaminetekorten bij katten

Gewichtsverlies, naast dermatologische problemen zoals schilferende huid, alopecia en krabben, kunnen een aanwijzing zijn voor een vitamine B-tekort. Deze vitamine is in water oplosbaar en kan niet in het lichaam worden opgeslagen. Daarom moet de voeding van uw kat het vitamine B-complex bevatten om een ​​gezonde vacht en huid te behouden.

Als u zich zorgen maakt over het recente gewichtsverlies van uw kat, consulteer dan uw dierenarts. Deze zal een volledig onderzoek uitvoeren en kan zich meteen tot uw zorgen richten.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen