De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Wat moet u voor uw kat regelen als u op reis gaat?

Wat moet u voor uw kat regelen als u op reis gaat?

Als u op reis gaat, moet u tijdig een oplossing voor uw kat bedenken. Gaat ze mee op reis, zoekt u een oppas in huis of een pension? Neem op tijd de juiste maatregelen zodat u en uw kat van een onbezorgde reis kunnen genieten. Zowel voor de thuisblijvers als de dieren die meegaan op reis dient u de nodige voorbereidingen te treffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vaccinaties, parasietenbestrijding en voldoende voorraad voeding. Controleer ook altijd of de chip van uw kat nog correct geregistreerd is.

Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Ik heb dit gelezen en neem deel

Oppas of uit logeren

Voor veel katten is de beste oplossing om thuis te blijven, mits u natuurlijk een oppas kunt vinden die haar verzorgt en aandacht geeft. Katten zijn gehecht aan hun territorium en routine en zijn gevoelig voor veranderingen en stress. U kunt een bekende vragen, maar er zijn ook professionele ‘catsitters’ die aan huis komen.

Als uw kat uit logeren gaat, kunt u dit best op tijd regelen. Goede pensions zijn vaak al ruim van tevoren volgeboekt. Bezoek vooraf het pension om u ervan te verzekeren dat u uw kat in goede handen achterlaat.

Zorg dat uw kat voldoet aan de eisen die het pension stelt: de reguliere vaccinaties zijn doorgaans verplicht. Daarnaast is parasietenbestrijding wenselijk, om te voorkomen dat uw kat met ongewenste gasten zoals vlooien thuis komt. Denk er ook aan om voldoende voeding en eventuele medicatie mee te geven. Laat uw contactgegevens en die van uw vaste dierenarts achter voor noodgevallen.

Mee op reis

Bedenk allereerst of u uw kat een plezier doet met een (lange) reis. Controleer ruim van tevoren of uw bestemming toelaat dat u uw kat meeneemt. Reist uw kat mee met het vliegtuig of de trein, check dan ook of er speciale vervoersvoorwaarden zijn.

Gaat uw kat mee op reis, dan zijn er een aantal wettelijk vastgelegde voorwaarden waar ze aan moet voldoen. Binnen de EU dient uw kat gechipt te zijn en een Europees paspoort te bezitten. Ze moet ook een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) hebben, die minimaal 3 weken van tevoren toegediend moet zijn. De reguliere vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen om uw kat optimaal te beschermen.

Voor sommige landen gelden aanvullende maatregelen. Zo is er voor bepaalde landen een aanvullende behandeling tegen een specifieke wormsoort nodig.

Als u met uw kat buiten de EU reist, dient u het vaccinatiecertificaat en het paspoort te laten legaliseren. Ook is er veelal een gezondheidsverklaring en bloedonderzoek nodig om uw kat weer mee terug België in te mogen nemen. Dit zou na de Brexit ook voor Groot-Brittannië kunnen gelden!

Kijk voor alle adviezen en maatregelen op:

https://www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/houden-en-verkeer-van-dieren/reizen-met-gezelschapsdieren

Parasietenbestrijding

Denk ook aan parasietenbestrijding, aangezien in veel landen diverse parasieten voorkomen die ernstige ziekten kunnen overdragen. Zo komen in zuidelijk Europa diverse door teken overdraagbare ziekten voor, zoals ehrlichia en babesia, en de zandvlieg kan leishmania overdragen. Ook zijn er gevaarlijke wormsoorten, zoals de hartworm en de vossenlintworm. Deze laatste wormsoort is ook gevaarlijk voor mensen.

Laat u door uw dierenarts adviserend over de geschikte preventiemiddelen.

WIST U DAT…

  • Er wettelijke eisen gelden voor het reizen met een kat?
  • Er na de Brexit mogelijk andere eisen gelden voor reizen van/naar het VK?
  • Naast vaccinatie ook parasietenbestrijding belangrijk is?
QUIZ
Wist u dat?

 Neem na het lezen van dit artikel deel aan onze quiz en maak kans om 25 Royaltypunten te winnen!

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen