De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

De kat - Een stricte carnivoor

De kat - Een stricte carnivoor

Wist je dat je katten geen hondeneten mag geven? Ook al heb je een kat en een kleine hond met eenzelfde lichaamsgewicht, weet dat katten en honden erg specifieke en verschillende voedingsbehoeften hebben!

Wist je dat je katten geen hondeneten mag geven? Ook al heb je een kat en een kleine hond met eenzelfde lichaamsgewicht, weet dat katten en honden erg specifieke en verschillende voedingsbehoeften hebben!

Katten zijn strikte carnivoren of vleeseters, mensen zijn omnivoor (of alleseters) en honden zijn semi-carnivoor. Dit betekent dat katten nood hebben aan voldoende dierlijke eiwitten in hun voeding. Ze hebben niet alleen een hoger eiwitgehalte nodig in hun voeding, maar zijn bovendien niet in staat om bepaalde voedingsstoffen, zoals taurine, arginine en arachidonzuur, zelf aan te maken. Daarom moeten deze voedingsstoffen zeker aanwezig zijn in hun voeding. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan immers al snel nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de kat!

Een voedingsstof die voornamelijk afkomstig is van dierlijk eiwit is taurine, een van de 11 essentiële aminozuren (een aminozuur is een bouwstof voor de aanmaak van eiwitten).

Andere zoogdieren kunnen taurine zelf opbouwen vanuit andere zwavelhoudende aminozuren (cystine of methionine). Deze mogelijkheid heeft de kat dus niet.

Bovendien “verliest” de kat veel taurine via de uitscheiding van gal in de lever. Hierdoor hebben katten nood aan een behoorlijk grote aanvoer van taurine via de voeding. Deze situatie is dus eigen aan katten; honden, bijvoorbeeld, vertonen niet hetzelfde mechanisme als katten en kunnen taurine dus wél zelf aanmaken.

Dit verklaart ook waarom je katten geen hondeneten mag geven! De samenstelling voor droge kattenvoeding bevat immers meer taurine dan hondenvoeding.

In tegenstelling tot de hond die 2 à 3 maaltijden per dag eet, zal de kat bij voorkeur een hele dag door toegang tot haar eten hebben. Ideaal gezien kunnen katten zelf beslissen wanneer en hoeveel ze zullen eten. Het enige wat je moet doen is ’s morgens de dagelijkse portie afwegen zodat jouw kat zeker niet te veel zal eten.
Ook dit eetpatroon heeft te maken met het jachtinstinct. Vermits katten op kleine prooien jagen, aten zij in het wild ook frequent, maar wel kleine prooien!

 

Ontdek nu Royal Canin® voor uw kat bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts in uw buurt.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen