De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Wat moet u voor uw hond regelen als u op reis gaat?

Wat moet u voor uw hond regelen als u op reis gaat?

Als u op reis gaat, moet u tijdig een oplossing voor uw hond bedenken. Gaat hij mee op reis, kan hij bij bekenden logeren, zoekt u een oppas in huis of een pension? Neem op tijd de juiste maatregelen zodat u en uw hond van een onbezorgde reis kunnen genieten. Zowel voor de thuisblijvers als de honden die meegaan op reis dient u de nodige voorbereidingen te treffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vaccinaties, parasietenbestrijding en voldoende voorraad voeding. Controleer ook altijd of de chip van uw hond nog correct geregistreerd is.

Uit logeren

Als uw hond uit logeren gaat, kunt u dit best op tijd regelen. Goede pensions zijn vaak al ruim van tevoren volgeboekt. Bezoek vooraf het pension om u ervan te verzekeren dat u uw hond in goede handen achterlaat.

Zorg dat uw hond voldoet aan de eisen die het pension stelt; de reguliere vaccinaties inclusief kennelhoest zijn doorgaans verplicht. Daarnaast is parasietenbestrijding wenselijk, om te voorkomen dat uw hond met ongewenste gasten zoals vlooien thuis komt. Denk er ook aan om voldoende voeding en eventuele medicatie mee te geven. Laat uw contactgegevens en die van uw vaste dierenarts achter voor noodgevallen.

Mee op reis

Controleer allereerst ruim van tevoren of uw bestemming toelaat dat u uw hond meeneemt. Reist uw hond mee met het vliegtuig of de trein, check dan ook of er speciale vervoersvoorwaarden zijn.

Gaat uw hond mee op reis, dan zijn er een aantal wettelijk vastgelegde voorwaarden waar hij aan moet voldoen. Binnen de EU dient uw hond gechipt te zijn en een Europees paspoort te bezitten. Hij moet ook een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) hebben, die minimaal 3 weken van tevoren toegediend moet zijn. De reguliere vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen om uw hond optimaal te beschermen.

Voor veel landen gelden aanvullende maatregelen. In sommige landen zijn niet alle rassen toegestaan of kan er een muilkorfplicht in openbare gelegenheden gelden. Ook is er voor bepaalde landen een aanvullende behandeling tegen een specifieke wormsoort nodig.

Als u met uw hond buiten de EU reist, dient u het vaccinatiecertificaat en het paspoort te laten legaliseren. Ook is er veelal een gezondheidsverklaring en bloedonderzoek nodig om uw hond weer mee terug België in te mogen nemen. Dit zou na de Brexit ook voor Groot-Brittannië kunnen gelden!

Kijk voor alle adviezen en maatregelen op:

https://www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/houden-en-verkeer-van-dieren/reizen-met-gezelschapsdieren

Parasietenbestrijding

Denk ook aan parasietenbestrijding, aangezien in veel landen diverse parasieten voorkomen die ernstige ziekten kunnen overdragen. Zo komen in zuidelijk Europa diverse door teken overdraagbare ziekten voor, zoals ehrlichia en babesia, en de zandvlieg kan leishmania overdragen. Ook zijn er gevaarlijke wormsoorten, zoals de hartworm en de vossenlintworm. Deze laatste wormsoort is ook gevaarlijk voor mensen.

Laat u door uw dierenarts adviseren over de geschikte preventiemiddelen.

WIST U DAT…

  • Er wettelijke eisen gelden voor het reizen met een hond?
  • Er na de Brexit mogelijk andere eisen gelden voor reizen van/naar het VK?
  • Naast vaccinatie ook parasietenbestrijding belangrijk is?
Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen