De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Wat veroorzaakt roos bij katten?

Wat veroorzaakt roos bij katten?

Katten kunnen last hebben van jeuk en schilferende roos. Lees meer over de oorzaken van deze irriterende aandoening en over wat u kunt doen om uw kat te helpen.

De huid van een kat is het grootste orgaan van zijn/haar lichaam en een van de belangrijkste als het gaat om de bescherming van het dier tegen infecties, parasieten of irriterende stoffen. Het kan ook worden beïnvloed door roos.

Wat is roos bij katten?

Roos wordt ontstaat als de klieren in de huid van uw kat die verantwoordelijk zijn voor de productie van olie - de talgklieren – overmatig beginnen te produceren. Deze oliën voeden en beschermen de huid. Echter, in te grote hoeveelheden kunnen ze de huid van uw kat gaan irriteren, waardoor schilfering en meer vervelling ontstaat dan normaal.

Uw kat heeft roos als u witte vlekjes in de vacht ziet die op uw kleding of beddengoed kunnen vallen. Hun huid ziet er droog uit en kan ontstoken zijn. U zal ook merken dat ze zich vaker wassen of meer jeuk hebben dan normaal en u ziet misschien onregelmatige kale plekken of algemeen haarverlies.

Wat veroorzaakt roos bij katten?

Als uw kat roos heeft, kan dit worden veroorzaakt door een aantal verschillende dingen. Roos is een van de symptomen van ringworm, een schimmelinfectie waarbij sporen door een beet of krasje in de huid van uw kat komen en de buitenste laag aantasten. Naast roos kunt u ook onregelmatige of cirkelvormige plekken van haarverlies, zwak of broos haar en roodachtige huidvlekken opmerken. Deze zeer besmettelijke ziekte kan worden behandeld, maar het is essentieel om uw dierenarts te consulteren van zodra u symptomen ontdekt.

De voeding van uw kat kan ook roos veroorzaken als wat zij eten bepaalde voedingsstoffen niet heeft die essentieel zijn voor het gezond functioneren van hun huid. Het proces van het vernieuwen van hun huidcellen maakt tot 30% van de dagelijkse eiwitinname van uw kat uit, dus alle voedingsmiddelen die zij eten, moeten hoogwaardige, goed verteerbare eiwitten bevatten die gemakkelijk in hun systeem kunnen worden opgenomen. Omega 3 en omega 6 essentiële vetzuren dragen bij aan de algehele gezondheid van de huid en aangezien ze niet door het lichaam van je kat kunnen worden gesynthetiseerd, moeten ze een vast onderdeel van hun dieet zijn. Bepaalde vitamines, zoals vitamine A, dragen ook bij aan de gezondheid van de huid, reguleren de celgroei en de productie van oliën.

De levensstijl is een andere factor die de ontwikkeling van roos bij uw kat kan beïnvloeden. Als hun omgeving te warm is, kan dit hun huid uitdrogen en een overproductie van oliën veroorzaken, wat leidt tot roos. Tezamen met overmatige verzorging die huidproblemen kan veroorzaken, is dit een veel voorkomend probleem voor katten die binnenshuis leven. Als u uw kat regelmatig wast, kan het gebruik van andere producten dan kattenhampoo de huid irriteren; hun huid is zuurder dan de menselijke huid en daarom zijn reinigingsproducten die voor ons zijn ontworpen niet geschikt voor hen.

kat

Hoe kan ik roos bij mijn kat behandelen?

Als u de symptomen van roos bij uw kat hebt vastgesteld, is het belangrijk om hem/haar naar de dierenarts te brengen voor het geval ze last hebben van ringworm of een andere parasitaire infectie. Als uw kat ringworm heeft, zal uw dierenarts dit in drie fasen behandelen: het besmette haar behandelen, resterende sporen verwijderen en de omgeving van uw kat desinfecteren. Als de roos wordt veroorzaakt door een ander soort parasiet, zal uw dierenarts u adviseren over de beste behandeling.

Uw kat evenwichtige voeding geven, is een van de beste manieren om de gezondheid van zijn/haar huid te optimaliseren en aandoeningen zoals roos te voorkomen. Als uw kat bijzonder vatbaar is voor huidaandoeningen, kunt u ook kiezen voor een voedingsmiddel dat speciaal is ontworpen om een goede huidgezondheid te ondersteunen en te behouden. U moet ook goed letten op de omgeving en leefstijl van uw kat om ervoor te zorgen dat u er alles aan doet om hun welzijn te ondersteunen.

Meestal kan roos bij katten gemakkelijk worden opgelost; raadpleeg uw dierenarts voor advies, deze zal u met plezier inspiratie geven over hoe u de huid en het haar van uw kat gezond kunt houden.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen