De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Veelvoorkomende oorzaken van haarverlies bij katten

Veelvoorkomende oorzaken van haarverlies bij katten

Als u merkt dat uw kat zijn/haar mooie vacht verliest, kan dit verontrustend zijn en een teken zijn van een dieper liggend probleem. Lees hier meer over enkele van de veelvoorkomende oorzaken van haaruitval bij katten.

Het is normaal dat u altijd wilt dat de vacht van uw kat er gezond en glanzend uitziet. Daarom kan het zo bedroevend zijn om te zien dat ze last hebben van haaruitval. Hoewel ietwat haarverlies volledig natuurlijk is, kan teveel haarverlies een signaal zijn dat uw kat een serieuzer probleem heeft.

Haaruitval bij katten, veroorzaakt door ringworm

Ringworm is een van de meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij katten. Deze schimmelinfectie is zeer besmettelijk en komt vaak voor bij kittens of katten die in groepen leven. Het belangrijkste middel is een schimmelspore, microsporum canis, die kan worden opgelopen van een besmet dier of milieu en die gedurende enkele maanden infectieus blijft.

De sporen komen in de huid van uw kat door eventuele beten, krassen of laesies en de infectie begint zich te ontwikkelen in de buitenste huidlaag en hun haarzakjes. Als uw kat huidbeschadiging heeft in een gebied dat ze moeilijk kunnen bereiken voor verzorging zoals hun gezicht, lopen ze een groter risico op ringworm, omdat bij het zich wassen al het infectieuze materiaal kan worden verwijderd voordat het zich ontwikkelt. Als het immuunsysteem van uw kat is aangetast, zoals door ziekte of medische behandeling, bestaat er een groter risico dat de infectie uitbreekt.

De symptomen van ringworm kunnen enorm verschillen tussen katten, maar u zult waarschijnlijk haarverlies zien in onregelmatige of ronde plekken, samen met roodachtige huidvlekken die mogelijk schilferig zijn. Hun haar kan ook gemakkelijk breken of abnormaal lijken.

Ringworm kan worden behandeld en geëlimineerd, hoewel het behandelen van de infectie zelf wel verschillende stadia omvat, van het vernietigen van resterende sporen tot het grondig ontsmetten van de omgeving van uw kat. Ringworm kan ook zeer besmettelijk zijn voor mensen thuis, dus als u tekenen hiervan op uw kat vaststelt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen om verdere verspreiding te voorkomen.

kat kijkt

Haarverlies door overmatig zichzelf wassen van uw kat

Zich likken is een cruciale manier voor katten om zich schoon te houden en hun huid gezond te houden. Overmatig wassen kan echter leiden tot haaruitval en andere bijwerkingen.

Wanneer een kat zich wast, gebruikt het zijn/haar ruwe tong om de vacht en huid van parasieten, dood haar, vuil en andere irriterende stoffen te bevrijden. Maar de tong kan ook zijn/haar haren breken, wat haaruitval tot gevolg heeft. Als uw kat zichzelf op dezelfde plek op hun vacht overdadid likt, merkt u uiteindelijk dat er een kale plek ontstat of dat het haar van mindere kwaliteit is. Omdat uw kat ook extra dode haren binnenkrijgt, kunnen ze last krijgen van haarballen omdat hun spijsverteringssysteem het niet kan verwerken en effectief kan verwijderen.

Overmatig wassen kan een symptoom zijn van gedragsproblemen - als uw kat bijzonder gestresseerd is, kan hij/zij het likken als substitutiegedrag gebruiken om zichzelf te kalmeren. Het kan ook worden veroorzaakt door verveling; als de omgeving van uw kat geen stimulatie levert, zal hij/zij zichzelf meer wassen dan nodig is. Als u tekenen van overdadig wassen bij uw kat opmerkt, is het belangrijk om een ​​dierenarts te raadplegen die in staat zal zijn om het probleem te bespreken en de oorzaken van verergering te helpen identificeren.

Haaruitval, veroorzaakt door de voeding van uw kat

Als het voedsel van uw kat hen niet alles biedt wat hun huid en vacht nodig hebben om gezond te blijven, kan uw kat beginnen te lijden aan haaruitval of een vacht hebben van slechte kwaliteit.

De huid en het haar van een kat hebben een aanzienlijke hoeveelheid eiwit nodig om te functioneren en effectief te groeien. Ongeveer 30% van hun dagelijkse eiwitinname wordt gebruikt bij het vernieuwen en opbouwen van hun huid. Een gebrek aan eiwit van hoge kwaliteit in hun dieet, of eiwit dat te moeilijk is om te verteren, kan resulteren in dunner, broos haar en zelfs haarverlies. Vitamine A en vitamine E zijn ook van vitaal belang om de vacht van uw kat gezond te houden en haarverlies te voorkomen; deze reguleren de celgroei en werken als natuurlijke antioxidanten. Een tekort hieraan kan resulteren in problemen met de manier waarop uw kat het hoofdbestanddeel van haar, keratine, produceert.

Over het algemeen kan haaruitval eenvoudig worden verholpen bij katten door een combinatie van medische behandeling, aanpassingen aan de omgeving en voedingskeuzes. Bezoek uw dierenarts, deze kan de oorzaak van het haarverlies van uw kat vaststellen en de best mogelijke oplossing aanbieden.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen