De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Waarom krabt mijn kat zoveel?

Waarom krabt mijn kat zoveel?

Hoewel zich wassen een normale activiteit is voor katten, kan een teveel aan jeuk, zich wassen of krabben wijzen op een ernstiger probleem. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van overmatig krabben bij katten.

Een belangrijk onderdeel van het hygiëneregime van een kat is regelmatig verzorgen, maar als u hebt gemerkt dat uw kat zichzelf meer dan normaal krabt of jeuk heeft, kan er een diepere onderliggende oorzaak zijn.

Waarom krabben katten?

Als een kat ongemak op zijn huid voelt, zal hij/zij automatisch proberen de irritatie proberen te verminderen door te krabben. Maar, een kat zal dat deel van de huid ook wassen een andere methode om de jeuk te verlichten; zijn/haar ruwe tong kan de huid gemakkelijk “krabben” en likken is een manier om het gebied van mogelijke irriterende stoffen te ontdoen. Een kat die vaak of agressief krabt, jeuk heeft of zichzelf vaak wast, lijdt waarschijnlijk aan iets dat hij/zij niet makkelijk kwijt kan.

Parasieten en uw kat

Als uw kat een parasitaire infectie of een reactie op een parasiet heeft, gaat hij/zij zichzelf regelmatig krabben. Velen vertonen mogelijk geen duidelijke tekenen van het dragen van parasieten, maar als uw kat overgevoelig is voor hun beten, kan dit resulteren in intens krabben. Vlooien zijn de meest voorkomende parasiet bij katten, maar ze kunnen ook last hebben van een aantal andere parasieten. Schurft is het resultaat van een ander type parasiet, dit is een mijt die extreem jeukende laesies op het voorhoofd en de randen van hun oren veroorzaakt.

2 katten eten

Uw kat en huidproblemen

Uw kat kan overmatig krabben vanwege een huidprobleem, in plaats van een parasiet. Dit kan een schimmelinfectie zijn, zoals ringworm die via een laesie, een beet of door direct contact de huid binnendringt en vervolgens de buitenste laag van de huid begint te irriteren. Een andere oorzaak van krabben kan acne zijn, wat jeuk veroorzaakt en wordt weergegeven als ontstoken rode laesies die vaak op hun kin te vinden zijn.

Als de voeding van uw kat niet aan al hun voedingsbehoeften voldoet, kan dit resulteren in een slechte huid en vacht dat op hun beurt jeuk kan veroorzaken. Als hun dieet bijvoorbeeld niet de juiste combinatie van omega 3-vetzuren en andere vitamines bevat om hun huid vocht te laten vasthouden en de rol ervan als barrière tegen irriterend materiaal te versterken, kan het uitdrogen, schilferen en het krabben van uw kat veroorzaken.

Katten die regelmatig naar buiten gaan, kunnen ook heel hard krabben om milieuresten te verwijderen die aan hun vacht of huid vast zitten, zoals splinters of zaden. Als deze zich in de vacht van uw kat nestelen, zal hij/zij zichzelf regelmatig verzorgen als een poging om dit eruit te krijgen.

Allergieën en uw kat

Agressief krabben en zichzelf wassen kan ook worden veroorzaakt door een allergie waarvan de symptomen zich in de huid van uw kat manifesteren. Er zijn drie hoofdoorzaken van allergische reacties bij katten: vlooien, voedsel en allergenen in het milieu. Sommige katten kunnen een allergie voor vlooien ontwikkelen, waardoor hun immuunsysteem reageert op een vlooienbeet en irritatie veroorzaakt. Bepaalde milieu-allergenen, zoals graszaad of huisstofmijt, kunnen ook het immuunsysteem van uw kat verstoren. Katten kunnen ook allergisch zijn voor specifieke componenten van hun dieet, die zich ontwikkelen door overmatige blootstelling. In plaats van het element als onschadelijk te behandelen, worden de immuunresponscellen in hun systeem verkeerd geactiveerd, wat leidt tot jeuk.

Het zichzelf wassen is voor uw kat een belangrijke manier om zichzelf schoon en gezond te houden, maar het mag nooit buitensporig worden. Ga naar uw dierenarts als u uw kat herhaaldelijk ziet krabben, als u ziet dat hij/zij jeuk heeft of zich overmatig wast. Deze zal u met plezier adviseren over de beste manier van handelen.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen