De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Wat zijn veelvoorkomende huidaandoeningen bij katten?

Wat zijn veelvoorkomende huidaandoeningen bij katten?

Van vlooien en teken tot voedingsgebreken, er zijn veel redenen waarom uw kat bijt, krabt of jeukt heeft. Lees meer over deze algemene huidaandoeningen en hoe ze worden behandeld.

De huid van uw kat is een groot orgaan dat micro- en macronutriënten nodig heeft om gezond te blijven; alles wat de absorptie van die voedingsstoffen verstoort, zal de huid en vacht van uw huisdier beïnvloeden. Gelukkig zijn alle veelvoorkomende huidaandoeningen te behandelen, of het nu interne of externe problemen zijn.

Parasitaire besmetting bij katten

Parasieten die zich aan de huid van uw kat vasthechten, kunnen irritatie en ongemak veroorzaken, wat soms leidt tot haaruitval of andere merkbare problemen.

Vlooien zijn een ongelooflijk veelvoorkomend probleem bij katten. Deze kleine parasieten landen op de huid van uw kat, waardoor de kat krabt, lik en zich verzorgt om van de jeuk af te komen. Dit kan op zijn beurt haarballen veroorzaken, wanneer uw kat aanzienlijke hoeveelheden van zijn eigen vacht inslikt. Katten kunnen ook dermatitis ontwikkelen als ze allergisch worden aan vlooienbeten, wat normaal gebeurt als ze teveel blootgesteld zijn aan vlooienbeten, iets wat kan voorkomen afhankelijk van de geschiedenis van de individuele kat en eerdere blootstelling aan vlooien.

Teken vinden hun weg naar uw kat nadat ze buiten zijn geweest en kunnen zich vasthechten aan hun nek en oren en ontstekingen veroorzaken. Sommige soorten teken zijn te vinden op planten in bepaalde jaargetijden en kunnen mensen, andere zoogdieren maar evengoed katten treffen.

Als u merkt dat uw kat onophoudelijk krabt en veel zwarte was in het oor heeft, kan hij/zij last hebben van oormijt. Deze leven in de gehoorgang en veroorzaken oorpijn, wat heel ongemakkelijk kan zijn.

Hoewel uw kat zich niet altijd geïrriteerd voelt of zichzelf krabt, kan ringworm nog steeds huidproblemen veroorzaken. Deze microscopische schimmel tast de vacht van uw kat aan de haarwortels aan, verduistert de huid en maakt dat de vacht eruit valt.

Alle parasitaire infecties kunnen worden behandeld met een combinatie van orale medicatie, spray, oplossingen voor direct op de huid of voor in het milieu, die uw dierenarts zal voorschrijven. In het geval van vlooien is het belangrijk om geen producten te gebruiken die zijn ontworpen voor honden op uw kat, omdat deze dodelijk kunnen zijn voor hen.

kat behandeld met spray

Kattenvoeding en de conditie van de huid van uw kat

Het haar van uw kat bestaat voor 95% uit eiwit, waarbij de haargroei en huidvernieuwing tot 30% van de dagelijkse eiwitinname van uw huisdier gebruiken. Daarom kan een eiwitgebrek in de voeding van uw kat leiden tot een slechte huid- en vachtkwaliteit, waaronder schilferige huid, gemakkelijk te verliezen haar, kleurverlies, slechte groei en dun, dof of broos haar.

Als uw kat essentiële vetzuren mist, zoals omega 3 en omega 6, kunt u ook problemen opmerken zoals een vette of droge huid en haar met een doffe glans. Sommige essentiële vetzuren kunnen niet door uw kat worden aangemaakt, dus moeten ze deel uitmaken van de dagelijkse voeding.

De eenvoudigste manier om uw kat tegen deze tekortkomingen te beschermen is om uw kat evenwichtige voeding te geven, er is ook voeding beschikbaar, speciaal ontworpen voor katten die problemen hebben met hun dermatologische gezondheid, wat hun huid- en vachtkwaliteit zal verbeteren.

De huidconditie van een kat en levensstijl factoren

Als uw kat regelmatig naar buiten gaat, is het mogelijk dat het milieuresten op zich draagt die de huid irriteren, zoals splinters of graszaden. Vergeet niet om deze van de vacht af te halen wanneer uw kat binnenkomt na een periode van rondzwerven om krabben of jeuk te voorkomen.

U kunt ook merken dat uw kat af en toe gebeten wordt door andere dieren (vooral als hij/zij niet is gecastreerd). Deze beten kunnen abcessen worden als er kiemen in de wond komen, waardoor zwelling, een ontstoken huid en koorts ontstaan. Uw dierenarts zal een diepe reiniging van de wond uitvoeren als behandeling.

Het is een goed idee om uw kat te wassen, pas wel op dat u alleen producten gebruikt die zijn ontworpen voor katten omdat ze een zuurdere huid hebben dan mensen. Shampoo voor mensen kan hen irriteren en huidproblemen veroorzaken.

Als u denkt dat uw kat mogelijk lijdt aan een huidklacht of -aandoening, consulteer dan onmiddellijk uw dierenarts - u kunt de behandeling snel starten en uw kat verder ongemak besparen.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen