De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Waarom verliest mijn hond haar?

Waarom verliest mijn hond haar?

Als u hebt gemerkt dat uw hond ruift of haar of verliest, in bosjes of in het algemeen over heel hun lichaam, is het belangrijk dat u weet wat de meest voorkomende oorzaken kunnen zijn alvorens u een dierenarts raadpleegt.

Een glanzende, dikke vacht is een goede indicator dat uw hond alles krijgt wat hij/zij nodig heeft van zijn voeding, omgeving en levensstijl - dus kan het vervelend zijn om uw hond te zien ruiven of haar verliezen en soms is het moeilijk om precies te weten te komen waarom het gebeurt.

Symptomen van haaruitval bij uw hond

De symptomen van haaruitval kunnen zijn dat het haar van uw hond broos of droog aanvoelt, meer haren dan normaal verliest en het verschijnen van kale plekken die cirkelvormig of onregelmatig gevormd kunnen zijn. Haarverlies kan ook zijn gericht op een specifieke regio of gegeneraliseerd over het hele lichaam van uw hond.

Veelvoorkomende oorzaken van haaruitval bij honden

Een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval bij honden is een aantasting door parasieten zoals mijten, luizen of vlooien. Als uw hond in het bijzonder haar rond zijn nek en staart verliest, bestaat er een grote kans dat het te wijten is aan vlooien. Deze kleine parasieten kunnen uw hond snel besmetten en irriteren zijn huid; dit leidt tot intense jeuk of krabben, wat op zijn beurt haaruitval kan veroorzaken.

Elke huidaandoening die uw hond heeft, inclusief eczeem of roos, kan uiteindelijk leiden tot haaruitval. Als uw hond zich ongemakkelijk voelt of als zijn huid ongemak veroorzaakt, probeert hij/zij dit te verlichten door zich te krabben, likken en jeuken. Na verloop van tijd kan dit leiden tot haaruitval, omdat bepaalde delen van de huid worden verzwakt en de vacht wordt uitgetrokken.

puppy die eet

Haarverlies bij honden kan ook optreden als gevolg van voedingstekorten, waarvan de aanwezigheid anders de ontwikkeling van een gezonde huid en haar zou ondersteunen. Keratine, het hoofdbestanddeel van haar, heeft zwavelaminozuren nodig om op de juiste wijze te worden gesynthetiseerd; zonder deze kan uw hond een tragere haargroei hebben, kan zijn haar broos worden en uiteindelijk zal hij/zij last krijgen van haaruitval. Tegelijkertijd is biotine een belangrijke voedingsstof bij het ondersteunen van een gezonde huid en haar en het beschermen tegen klachten zoals haaruitval.

Als uw hond haaruitval ervaart, kan dit ook een symptoom zijn van een complexer probleem. Ovariële of testiculaire tumoren, in het bijzonder bij oudere honden, kunnen plaatselijk haarverlies veroorzaken - de tumor scheidt hormonen af ​​die de natuurlijke seksuele cyclus en de groei van gezond haar verstoren. De ziekte van Cushing, een veel voorkomend probleem bij de hondenpopulatie, kan ook haarverlies veroorzaken. Hier ontstaat er een tumor die ertoe leidt dat de bijnier van uw hond te veel cortisol produceert, wat resulteert in obesitas, haaruitval, donkere plekken en verschillende andere gedragssymptomen. Een andere aandoening, hypothyreoïdie - wanneer de hormoonproductie van uw hond onderactief is - kan haaruitval als een van de symptomen hebben.

Bescherming tegen haaruitval

Sommige van de meer complexe oorzaken van haaruitval, zoals de ziekte van Cushing, moeten door een dierenarts worden behandeld en nauwgezet worden opgevolgd. U kunt uw huisdier echter ook thuis helpen beschermen tegen haaruitval:

  • Zorg ervoor dat u de aanbevolen richtlijnen voor een regelmatige, effectieve behandeling tegen vlooien en hun eieren volgt
  • Gebruik een dermatologisch goedgekeurde, specialistische shampoo voor uw hond om jeuk te verlichten en het krabben te ontmoedigen
  • Geef uw hond een voedingsmiddel dat is verrijkt met voedingsstoffen ter ondersteuning van de ontwikkeling van huid en haar, inclusief biotine en hoogwaardige, goed verteerbare eiwitten

Het is belangrijk om uw hond naar uw dierenarts te brengen van zodra u haaruitval heeft opgemerkt, zodat hij/zij grondig kan worden gecontroleerd en de juiste behandeling krijgt. U kunt uw dierenarts ook op elk gewenst moment om advies vragen over de verzorging van de huid en vacht van uw hond.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen