Afhankelijk van het ras van uw hond, de leeftijd en een aantal genetische factoren, kunt u merken dat ze vatbaar zijn voor huidaandoeningen. U kunt het herstel van uw hond ondersteunen en toekomstige problemen voorkomen op een aantal eenvoudige manieren.
De huid van een hond treedt op als een barrière tussen hun gevoelige organen, spieren en skelet en hun omgeving - of ze nu buiten- of binnenshuis leven. Het is het grootste orgaan in hun lichaam en vormt, tezamen met hun haar, ongeveer 12% van hun totale lichaamsgewicht. Het biedt een vitale bescherming tegen parasieten, slaat vet, water en vitamines op en bevat gevoelige zenuwuiteinden.
Hun huid is een barrière die waterverlies voorkomt, de kans op uitdroging vermindert en helpt bij het reguleren van hun lichaamstemperatuur. De huid van een hond scheidt ook talg af, een olie-achtige substantie die een biofilm creëert op het huidoppervlak. Deze film beschermt tegen externe bedreigingen door de balans tussen 'goede' en 'slechte' bacteriën te beheren en voorkomt dat bacteriën zich vermenigvuldigen. Het handhaaft ook de pH-balans van de huid van uw hond om irritatie door veranderingen in het milieu te voorkomen.
Op deze manier is de huid van uw hond een belangrijk filter tussen hun omgeving en hun lichaam en moet daarom goed worden verzorgd.
Net zoals de symptomen van een huidaandoening bij een mens, kan uw hond op bepaalde gebieden last hebben van een droge, geïrriteerde of rode huid. Hun vacht kan droog of vet lijken, er kan wat haarverlies zijn, of u zou kunnen merken dat ze roos hebben. Als uw hond jeukt of krabt is dat waarschijnlijk het eerste symptoom van een huidaandoening die u ziet, omdat hij/zij zo probeert een deel van zijn ongemak te verlichten.
Bepaalde hondenrassen hebben hun eigen huidaandoeningen waarvan het belangrijk is om deze goed in het oog te houden. Honden zoals buldogs of mopsjes kunnen irritatie krijgen doordat bacteriën en schimmels 'vastzitten' in hun huidplooien. Middelgrote honden die veel buiten doorbrengen of veel werken worden blootgesteld aan milieudruk, wat betekent dat de natuurlijke afweer van hun huid speciale ondersteuning nodig heeft. Duitse herders, dalmatiërs, dwerg schnauzers en shih-tzus hebben allemaal een vergelijkbare gevoelige huid, dus het is belangrijk om uw dierenarts te vragen of er genetische aanleg is voor huidaandoeningen waarvan u op de hoogte moet zijn.
Sommige huidaandoeningen bij honden worden gecreëerd of verergerd door externe factoren. Honden die veel buiten zijn komen in contact met een grotere verscheidenheid aan mogelijk ongedierte en parasieten, die op hun beurt ontstekingen kunnen veroorzaken. Hoewel hygiëne belangrijk is, kan het zijn dat als u een shampoo of reinigingsproduct gebruikt dat de talg van de huid verwijdert, dit eveneens problemen veroorzaakt.
Een slecht voedingspatroon of niet-evenwichtige voeding kan bijdragen aan het optreden van huidklachten bij honden. Er zijn verschillende soorten bijwerkingen op voedsel, de meest voorkomende zijn allergieën, waarbij honden een allergische reactie op het eiwit in hun voeding ontwikkelen. Als gevolg hiervan worden symptomen zoals jeuk, roodheid en ontsteking getriggerd. De gevoeligheid van uw hond, in combinatie met hun voeding, kan dan huidklachten veroorzaken.
Om de huid van uw hond gezond te houden, hebt u een complexe mix van voedingsstoffen nodig, waaronder vetzuren met lange ketens zoals die van de omega 3- en omega 6-groepen. Sporenmineralen zoals zink en koper zijn belangrijk voor de algehele celfunctie en voor het behoud van een hoogwaardige, mooi gekleurde vacht. Het belangrijkste om weten is dat hoogwaardige eiwitten die gemakkelijk verteerbaar zijn essentieel zijn; de huid en vacht van uw hond verbruiken 30% van hun dagelijkse eiwitinname, dus het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze het juiste type krijgen.
U kunt de huid- en haargezondheid van uw hond ondersteunen en preventieve actie ondernemen tegen veel voorkomende huidaandoeningen door een geschikte voeding te kiezen en op de hoogte te zijn van externe factoren die ze kunnen tegenkomen. Als u niet zeker bent, vraag dan uw dierenarts om advies, deze helpt u met alle plezier.