De geschikte voeding vinden
Royal Canin
Geef uw mening
Geef een score

Heeft mijn hond een allergie?

Heeft mijn hond een allergie?

Vanwege de gevoelige huid van uw hond, kan het zijn dat u merkt dat hij/zij jeuk- of krabgedrag ontwikkelt, wat duidt op een allergische reactie. Lees meer om te begrijpen hoe allergieën werken bij honden en hoe u de symptomen kunt bestrijden.

Honden hebben neiging tot een gevoelige huid en kunnen zelfs allergieën ontwikkelen voor bepaalde zaken in hun voeding of omgeving. Voordat u een dierenarts bezoekt zijn er echter verschillende zaken die u moet weten over de waarschijnlijkheid dat uw hond een allergie heeft.

Wat is allergie bij honden?

Een allergie is een reactie die wordt veroorzaakt door een specifiek element – binnen of buiten het lichaam - bekend als een allergeen. Deze kunnen uniek zijn aan een individuele hond of meer algemeen bekend zijn voor hun ras, leeftijd of populatie. De reactie wordt veroorzaakt door hun immuunsysteem, dat overcompenseert en abnormaal reageert op wat een normaal een milieu- of intern probleem zou moeten zijn.

Wat zijn enkele van de veelvoorkomende allergieën bij honden?

Onder de hondenpopulatie zijn er een aantal veel voorkomende allergische reacties om alert voor te zijn. Een daarvan is vlooienbeten, waarbij de huid van uw hond dramatischer reageert dan normaal op de gewone vlo. Dit kan ook gebeuren met muggen en andere parasieten. Honden kunnen ook last hebben van allergieën die op menselijke allergieën lijken en hebben een reactie op omgevingsfactoren zoals pollen of huisstofmijt.

Honden kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen in voedsel, die zich vervolgens kunnen ontwikkelen tot een allergie. Hieronder valt ook histamine, dat wordt aangetroffen in bepaalde soorten eiwitten, tomaten en spinazie, evenals voedingsstoffen die in sommige granen aanwezig zijn. Sommige van de voedingsstoffen waaraan honden overgevoelig zijn, zijn te vinden in hondenvoer, wat vervolgens onnodige reacties op hun huid en lichaam veroorzaakt.

Wat zijn de symptomen van een allergie bij een hond?

Het eerste dat u waarschijnlijk zult opvallen bij uw hond is een gedragsverandering; ze zullen veel meer dan normaal jeuk hebben en krabben, op een specifieke plek op hun lichaam of overal. Als u het nader onderzoekt zou u kunnen ontdekken dat ze het soort symptomen hebben dat u zou associëren met een menselijke allergie - hun huid kan er rood uitzien, schilferig of droog aanvoelen en jeuken.

Beagle krabt zichzelf

Hoe waarschijnlijk is het dat mijn hond een allergie heeft?

Als u uw hond naar de dierenarts brengt om de oorzaak van de symptomen vast te stellen, zal de dierenarts een reeks diagnostische tests uitvoeren om te onderzoeken of het een allergie is of dat het iets is dat gemakkelijker kan worden behandeld.

De eerste test die wordt gedaan is een test voor vlooien en andere parasieten, omdat dit een veel voorkomend verschijnsel is. De dierenarts zal ook testen op infectieziekten en u vragen stellen over de geschiedenis van de symptomen van uw hond. Vervolgens probeert uw dierenarts een voedselovergevoeligheid of allergie uit te sluiten; dit kan een paar weken duren, omdat u wordt gevraagd uw hond specifieke voeding te geven en hun gedrag te controleren.

Tenslotte zullen ze een specifieke allergietest uitvoeren waarbij ze uw hond testen op atopie of een aanleg voor allergische reacties. Enkele van de symptomen hiervan zijn jeukende huid, ontsteking van de huid tussen de tenen op hun voorpoten en ontsteking van hun oren.

Wat kan ik doen om mijn hond te beschermen tegen allergieën?

Als uw hond een allergie heeft, zal uw dierenarts u adviseren over de beste manier van handelen. U kunt er echter voor zorgen dat u eventuele hypersensitiviteiten die zij hebben door hun voeding en verzorging beheert.

Hun voedsel moet hoogverteerbare eiwitten bevatten van kwaliteitsbronnen die waarschijnlijk geen reactie zullen veroorzaken. Het moet ook omega 3- en omega 6-zuren bevatten om de huid te helpen voeden. Als u het niet zeker weet, kies dan een voedingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor honden met dermatologische gevoeligheden.

Wanneer u uw hond wast, doe dit dan voorzichtig en met een speciaal samengestelde hondenshampoo of -product dat het talg niet van de huid verwijdert, omdat deze beschermende oliefilm de huid helpt te beschermen tegen irriterende stoffen van buitenaf. U kunt ook op elk gewenst moment met uw dierenarts overleggen voor advies over de verzorging van de huid en vacht van uw hond.

Vind de meest geschikte voeding voor uw dier
Cookie instellingen